I en industrihal på Refshaleøen har Pernille åbnet det sted, hun selv har manglet: »Vi har skåret ind til benet«

Byens Plantetorv har netop slået dørene op på Refshaleøen. Her kan københavnere købe grønt, der egner sig til lejligheder og altaner – eller drikke en kop kaffe med udsigt til vandet i et af de mest hippe områder lige nu.

Pernille Francke savnede selv et sted, hvor hun kunne få gode råd til planter i lejligheden. Derfor åbnede hun Byens Plantetorv, som er henvendt til byboere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Byens Plantetorv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke alle er født med grønne fingre, og hvis man bor på fjerde sal, kan det være svært at gennemskue, hvad man egentlig kan få til at gro i en lejlighed eller på en lille altan.

Men selv om man har valgt livet i byen uden hus og have, behøver man ikke opgive drømmen om et grønt hjem, fortæller Pernille Francke.

Hun står bag Byens Plantetorv – er helt nyt 700 kvadratmeter stort, grønt indslag på Refshaleøen.

Det henvender sig særligt til byboere og er et alternativ til den traditionelle planteskole.

Byens Plantetorv ligger i en gammel maskinhal på Refshaleøen, hvor man nu kan finde planter til lejligheden eller altanen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Byens Plantetorv.

»Jeg syntes, der manglede et sted til sådan nogle som mig, der gerne vil dyrke noget på en altan, i et køkkenvindue eller et mørkt hjørne af en lejlighed. Og jeg ved, at rigtig mange, som bor i lejlighed, gerne vil have mere grønt, men er i tvivl om, hvad de skal vælge,« siger Pernille Francke fra den tidligere maskinhal, hvor graffitien, betongulvene og de rå vægge er med til at understrege den industrielle historie på øen.

»Skåret ind til benet«

Egentlig er det nyt for Pernille Francke at være omgivet af planter på jobbet. Hun har i en årrække arbejdet indenfor oplevelsesbranchen og med konceptudvikling.

I efteråret sagde hun imidlertid sit faste job op for at kaste sig ud i et nyt projekt her på Refshaleøen. Her har hun allieret sig med en planteekspert, som er ansat på stedet.

De rå detaljer er bevaret på Byens Plantetorv, hvor graffitien får lov at leve videre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Byens Plantetorv.

Ekspedienterne har også alle erfaring med at få grønne indslag til at leve i lejligheder.

»Alle, der er ansat, er udvalgt, fordi de nørder planter. De har en kæmpe passion for det og har masser af erfaring. De give råd helt lavpraktisk og uformelt. De er helt almindelige planteelskere,« siger Pernille Francke, som går op i at skære »alt det overflødige« fra.

»Traditionelle planteskoler er ofte målrettet haveejere eller folk, der har en stor viden om planter. Så vi vil gerne tage det gode, gammeldags havecenter og skære ind til benet i forhold til den målgruppe, vi går efter,« siger hun.

Byens Plantetorv har valgt at bevare så meget som muligt af den gamle maskinhal, der nu er blevet grøn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Byens Plantetorv.

»Hvad kan man for eksempel lykkes med, når man bor i en lejlighed med altan? Eller en uden? Hvad kan stå i sol og skygge, og hvad kan tåle at stå i et mørkt badeværelse? Den slags kan vi hjælpe med,« tilføjer Pernille Francke.

Otte kilo jord på bagtrappen

På det nye plantetorv er der også taget højde for, at man ikke har en stor terrasse, hvor man kan plante om. Det kan man i stedet klare på værkstedet, hvor man også kan købe krukker.

I stedet for at købe sække med jord vejer man jorden, så man kun får den mængde, man skal bruge.

»På den måde undgår man, at der står otte kilo jord på bagtrappen. Det kender mange, der bor i lejlighed, sikkert,« siger Pernille Francke, som på sigt vil tilbyde hjemtransport af planterne, hvis de er for store til cykelkurven.

Drivhuset kan lejes til eksempelvis workshops. Fold sammen
Læs mere
Foto: Byens Plantetorv.

Det store drivhus, som står indenfor i hallen, kan man desuden leje til workshops. Det er netop en del af konceptet: at indgå i det iværksættermiljø, der er i denne del af byen.

»Refshaleøen er jo et vidunderligt sted at komme ind. Her sker enormt meget, og her er masser af iværksætteri. Det hele sker lidt på områdets præmisser. Det er også derfor, har vi valgt at bevare alt, hvad vi kan, her i hallen,« siger Pernille Francke.

Mormorråd med på vejen

Spørgsmålet, mange nok gerne vil have svar på, er så: hvilke planter kan man så faktisk med fordel købe med hjem til lejligheden, uden at det nye, grønne image dør i løbet af få uger?

Det er dog svært at give et entydigt svar på. Men der er et par grundlæggende råd, hvis man eksempelvis bor et sted med mørke rum.

Her kan man veje sin egen jord, så man ikke behøver at have flere kilo stående på bagtrappen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Byens Plantetorv.

»De fleste planter vil gerne have lys, men flere kan godt klare sig steder, hvor der ikke er så lyst. Mange badeværelser i lejligheder er jo mørke. Her kan sukkulenter være en god løsning. For eksempel eukalyptus eller andre, som kan tåle høj luftfugtighed,« siger Pernille Francke og understreger, at eukalyptus har den gode egenskab, at den renser luften.

»Vi kan selvfølgelig også guide til, hvad man kan have på altanen, alt efter hvordan den vender. Men her er det sværere at komme med et råd, der dækker alle,« siger hun.

Pernille Francke savnede selv et sted, hvor hun kunne få gode råd til planter i lejligheden. Derfor åbnede hun Byens Plantetorv, som er henvendt til byboere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Byens Plantetorv.

På hver plante vil der stå, hvilket rum, den bedst passer til, og hvordan man bedst passer på den.

»Vi laver egne »plantetags« med mormorråd, så det bliver lidt mere personligt,« siger hun.

Kaffe med udsigt

​Trænger man til en pause undervejs, kan man slå sig ned i vinduescafeen eller på det 200 kvadratmeter store udeareal, der fungerer som café i sommerhalvåret.

»Det kan jo godt tænkes, at man lige trænger til et hvil undervejs, eller at man bare har lyst til at komme forbi og kigge på området over en kop kaffe,« siger Pernille Francke.

Og skulle man få lyst til et glas vin eller en øl, sælges det også her. I første omgang dog som to go.

Byens Plantetorv ligger på Refshalevej 167 D (lige ved Reffen).
Åbent alle ugens dage kl. 11-19.
Cafeen holder åbent fra torsdag til søndag.

Læs mere her.