Gys og god gastronomi – her er 10 oplevelser, der kan sætte skub i din efterårsferie

AOK
Oplevelser
Guide

Nordens største restaurantfestival er igen rykket ind i København og byder på gourmetmad til gode priser. Måske er humøret mere til at se på stjerner og rovfugle uden for byen – eller til at få et godt grin? AOK guider til de bedste oplevelser lige nu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efterårsferien betyder god tid – og måske et behov for at aktivere familiens mindste.

Her er ti oplevelser, der kan sætte skub i ugen.

1

Tag til Københavns hippe ø

Der er flere gode grunde til at lægge vejen forbi Refshaleøen – uanset om det er et godt måltid, en god udsigt eller lidt industrihistorie, man er ude efter.

På det store madmarked Reffen sker der også ting og sager i efterårsferien. Her åbner den gamle maskinhal Werkstatt for alle, der har lyst til at skære og dekorere græskar, så de bliver uhyggelige nok til at skræmme naboen.

Der vil desuden være mulighed for at banke sine forældre, søskende, unger eller venner i brætspil – eller købe et måltid street food.

Det koster ikke noget at skære græskar – og man kan enten lade det stå eller tage det med hjem.

Læs mere her.

 

2

Mød fransk modehus på DAC

De fleste kender Hermès for den berømte Birkin-taske. Det franske modehus har dog også produceret alt fra tørklæder til sadeltasker, og i efterårsferien indtager det Dansk Arkitektur Center i BLOX.

Her forvandles dele af arkitekturcentret til et værksted, hvor modehusets ur-, taske- og sadelmagere er til stede med deres værktøj og materialer, klar til at hjælpe alle, der vil prøve kræfter med design i en workshop for både voksne og børn.

Det sker i familieværkstedet i Dansk Arkitektur Centers børneunivers, Educatorium, hvor man også kan designe sine egne badges og nøgleringe – eller en notesbog af materialer fra Hermès.

Det er gratis at være med.

Læs mere her.

3

Et godt grin og kreaværksted

Frederiksberg har fået et nyt museum for humor og satire. Det ligger på Frederiksberg Runddel og er en fusion af det tidligere revymuseum og Storm P. Museet.

I efterårsferien er der ikke kun mulighed for at blive klogere på alt det, vi har moret os over gennem årene. STORM kommer også til at huse en række aktiviteter for de mindste i familien. Lørdag (i dag) gælder det workshoppen humørfabrikken, hvor man kan designe sit eget pop-upkort i selskab med grafisk designer og illustrator Rikke Storm, mens søndagen er helliget kastanjer og andre materialer fra naturen. Næste weekenden kan de gamle sokker desuden få nyt liv som tøjdyr i endnu en workshop.

Museet, som åbnede fredag, viser både en permanent udstilling om humor gennem tiden og en midlertidig, der under navnet ‘Blot til lyst?’ går bag om satiretegnernes syn på sex gennem tiden. Man kan også stadig opleve en Storm P. -udstilling på første sal.

Læs mere her.

7

Fugle over Nordsjælland

Lige nu er fuglenes efterårstræk på sit højeste, og det giver rig mulighed for at observere store mængder rovfugle, der svæver ind fra Sverige over de nordsjællandske skove.

Et af de gode steder at sætte sig tilrette med en kikkert er Nationalpark Kongernes Nordsjælland – eksempelvis ved Skansebakken i Hillerød (nær p-plads for østenden af Skansevej), ved Kronborg (nordbastionen), ved Hellebæk Kohave (ved den centrale p-plads) og ved Hundested.

På gode dage kan man se flere hundrede musvåger, oplyser Naturstyrelsen, der også fortæller, at de heldige vil kunne spotte alt fra spurvehøge og røde glenter til havørne.

Læg hertil 1000-tallige flokke af ringduer, gæs og småfugle. Sidstnævnte er især aktive først på dagen, mens rovfuglene står op til ‘direktørtid’.

Læs mere om Nationalpark Kongernes Nordsjælland her.

9

Operabanko i den gamle kirke

Det er ved at være syv år siden, Folkehuset Absalon åbnede på Vesterbro. Siden har den tidligere kirke lagt vægge til både fællesspisning, loppemarkeder, skak, bridge, yoga og banko med særlige temaer.

Den 21. april er der lagt op til »Operabanko«, hvor der skal dystes om, hvor meget deltagerne ved. Desuden vil »morgendagens stjerner« optræde med operahits.

Folkehuset er blandet andet kendetegnet ved, at her er noget for aldre. Fra babyarrangementer til Gotved-gymnastik og dans for »oldies but goodies«.

Læs mere her

6

Gourmet til god pris

Nordens største restaurantfestival Dining Week er også i fuld gang og varer hele uge 42.

Konceptet er simpelt: På en lang række restauranter koster en treretters menu 225 kroner (plus gebyr), hvilket i de fleste tilfælde er noget under den normale pris. Andre steder disker de op med ti retter for cirka 525 plus gebyr.

Restauranterne tæller for eksempel en gammel kending som Krogs Fiskerestaurant, Nærvær, Kokkeriet og Adam Aamanns nye 'Aamanns Replik' i Skuespilhuset.

Plus mange flere både i og udenfor København (festivalen er landsdækkende).

Læs mere her.

Dining Week er dog ikke den eneste mulighed for at spise ude til en god pris i denne uge. DinnerDays, som også finder sted i denne uge, har et lignende koncept.

Se hvilke restauranter, der deltager, her.

5

Gys i Tivoli

Efter en kort lukkeperiode åbnede Tivoli for nylig for sin halloweensæson med hekse, edderkoppespind og 22.100 græskar er fordelt over den gamle have, som også bades i en en særlig lysscenografi, når mørket falder på.

Der er masser af gys at hente i det permanente ‘scaryhouse’ Villa Vendetta, som er Tivolis seneste satsning. Igen i år kan man også stikke hovedet inden for i forlystelsen »Det hjemsøgte« i Skærsilden – hvis man tør. Her har skuespillerne før levet sig ind i roller som eksempelvis sadistiske læger.

Ellers er der jo altid ballongyngerne med en herlig og ganske hyggelig udsigt over byen.

Læs mere her.

11

Nisser med Ib Spang Olsen

Halvandet år før sin død i 2012 blev Ib Spang Olsen interviewet. Her sagde han blandt andet:

»Mange gange handler en tekst jo om mennesker og deres udtryk, deres krop, deres skæbne, eller hvad man nu vil. Det skal man som illustrator gerne kunne forme sådan, at figurerne ikke bare bliver figurer, men sådan at de udlever det samme, som forfatterens tekst handler om, men med en distance.«

Det er netop en af de egenskaber, mange kender tegneren for, og som han blandt andet udfoldede i Halfdan Rasmussens ABC.

I efteråret åbnede Nivaagaards Malerisamling en udstilling i anledning af, at den legendariske tegner og illustrator ville være fyldt 100 i år. Her kan man opleve hans tegninger og illustrationer, som han skabte over syv årtier. Fra kruseduller og erindringsbilleder til illustrationer og tilmed erotiske mesterværker.

Ib Spang Olsen var efter sigende også glad for nisser, og frem til jul kan alle klippe Ib Spang Olsen-nisser i museets havefoyer.

Læs mere her

10

Se Margrete 1.s guldkjole

Den aktuelle film om Margrete den Første med Trine Dyrholm i hovedrollen blev af Berlingskes anmelder Kristian Lindberg kaldt 'den bedste film om danmarkshistorien i årtier' og udløste ikke færre end seks stjerner.

Læs hele anmeldelsen her.

Hen over efteråret er der mulighed for at dykke ned i filmens kostumer og rekvisitter på udstillingen Dronningens Christiansborg. Den foregår – som navnet antyder – på Christiansborg, hvor Tårnsalen er indrettet i middelalderlig stil, så den ligner tronsalen fra filmen.

Ud over rekvisitterne er der viden at hente om dronning Margretes liv, ligesom man kan se det, udstillingen selv kalder hovedattraktionen: Hendes gyldne kjole (foto: Thorkild Jensen). Den blev for over 300 år siden taget som krigsbytte af svenskerne og befinder sig normalt i Uppsala Domkirke.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Christiansborg Slot, SF Studios og Nationalmuseet.

Læs mere her.