Gourmetmad til god pris og en weekend om livets store spørgsmål: Her er seks af de bedste københavnerfestivaler i juni

Festivalsæsonen i København er skudt i gang med alt fra gourmetmad og klassisk musik til film, fotokunst og intellektuelle debatter. Her er seks af de mest interessante i årets første sommermåned.

Dining Week er en af de festivaler, der lige nu kan opleves i København. Her et stykke højtbelagt fra Restaurant Aamanns 1921 i Indre By. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stadig et godt stykke vej til en almindelig festivalsommer.

Men selvom flere af de største musikarrangementer må melde pas eller i det mindste sadle om, begynder det i den grad at boble i København med mindre festivaler, som gør det værd at svinge coronapasset og få sig nogle gode oplevelser ude i byen.

Her er seks favoritter i juni.

Ikonisk bygning åbner for koncerter

Det gamle Københavns Museum på Vesterbrogade 59 er efter flere års politisk tovtrækkeri blevet omdannet til hus for akustisk musik. Nu er der mulighed for at prøve, hvordan det er at sidde under de tunge lysekroner og lytte til alt fra klassisk til tango.

Hvor Københavns Bymuseum holdt til i mange år, er Musikhuset København nu startet – og her vil være masser af akustisk musik, også til festivalen ANSLAG, hvor koncerterne varer 45 minutter hver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Musikhuset København.

Festivalen ANSLAG varer i fire dage og byder på 20 forskellige koncerter på 45 minutter hver. Meningen med festivalen er netop at give en smagsprøve på, hvad man kan opleve i Musikhuset København, samtidig med at man selv kan sammensætte sit festivalprogram.

Blandt andre Trio Con Brio, Mames Babegenush, Michala Petri og Lars Hannibal optræder på festivalen.

Hvad: ANSLAG
Hvor: Vesterbrogade 59, Kbh. K
Hvornår: 9.–13. juni
Hvor meget: 75 kroner for hver koncert (nogle få 50 kr.)

Se hele programmet her.

Latinamerika på det store lærred

​Cinemateket har igen dedikeret en hel måned til Latinamerika.

Det er ottende gang, at man kan synke ned i de bløde sæder og opleve, hvordan området fra Mexico i nord til Argentina i syd ser verden gennem 20 film fra 16 forskellige lande.

Argentina deltager blandt andet med det psykologiske familiedrama »Los Sonámbulos« – på dansk Søvngængerne. Den vandt prisen for både bedste film og bedste instruktion ved den argentinske »Oscar«, mens chilenske Pablo Larraín har instrueret »Ema« om en ung kvinde, der sammen med sin kæreste Gastón, spillet af Gael García Bernal, har adopteret et barn, som er blevet sendt tilbage igen.

Chilenske Pablo Larraín har instrueret filmen »Ema« om en ung kvinde, der sammen med sin kæreste Gastón, spillet af Gael García Bernal, har adopteret et barn – men det går langt fra efter planen. Filmen kan ses på Latinamerikansk Festival, som foregår i hele juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cinemateket.

Filmene vil i løbet af juni blive suppleret med debatter og koncerter, ligesom hele aftener kommer til at fokusere på et bestemt land. Restaurant SULT har naturligvis også latinamerikanske retter på menuen.

Hvad: Latinamerikansk Festival
Hvornår: 1.–30. juni

Se hele programmet her.

Kom tæt på den jødiske identitet

Jødisk Kulturfestival er for tiende gang rykket ind i København med 60 forskellige oplevelser, der kredser om den jødiske identitet.

Her vil være alt fra musik, madlavning, teater, film og debatter til mere kuriøse indslag som motorcykelkultur for religiøse minoriteter og auberginens gastronomiske kvaliteter.

MuJu & Co. MC Danmark er en muslimsk-jødisk motorcykelklub. Dem kan man møde på årets Jødisk Kulturfestival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jødisk kulturfestival.

Hertil kommer musik i synagogen, ballet med Anne Frank som tema, cykeltur i jødisk historie i København og foredrag om Dansk Jødisk Museum og Daniel Libeskinds arkitektur.

Hvad: Jødisk Kulturfestival
Hvornår: Frem til 6. juni – er startet

Se hele programmet her.

Gourmet til god pris

Dining Week er i byen – eller faktisk i hele landet – hvor en lang række restauranter serverer en festivalmenu til en fast pris, der ligger et godt stykke under det normale.

Ideen til Dining Week opstod i 2011, da mange restauratører var hårdt pressede på grund af finanskrisen, som fik os til at holde på pengene, og derfor gik restauranterne sammen om at lokke nye kunder til i vinterferien, som for restauratørerne var den værste tid på året.

Restaurant Aamanns 1921 i Indre By er et af de mange spisesteder, der deltager i årets Dining Week. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Nu står restauranterne i en helt ny krise, og derfor har mange valgt at være med i årets festival, som af gode grunde ikke finder sted i uge 7. Man kan for eksempel få tre retter hos Aamanns til 215 kroner eller to retter på Bernstorff Slot til 175 kroner.

Hvad: Dining Week
Hvornår: Frem til 6. juni – er startet
Hvor: Hele byen og landet

Se, hvilke restauranter, der deltager her.

Fotoudstilling om mad og gadens folk

Da corona lukkede landet ned sidste år, traf Rasmus Munk, køkkenchef og medejer af restauranten Alchemist i København, en beslutning om at hjælpe gadens folk. Siden har han leveret flere end 100.000 måltider til en af de mest udsatte grupper i Danmark. Junkfood, kalder han initiativet.

JunkFood – ALLES RET åbner 3. juni på Kongens Nytorv med fotos af »gadens folk«. Jens Honoré har taget alle fotos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Honoré.

Siden da har fotograf Jens Honoré portrætteret flere af de mennesker, der bor på gaden, og optaget deres fortællinger om, hvad mad betyder for dem. Det er blevet til fotoudstillingen Junkfood – ALLES RET?, som fra 3. juni kan opleves på Nytorv.

Den er en del af Copenhagen Photo Festival, som finder sted 3.–30. juni med flere end 30 udstillinger i København og Sydsverige med base på Refshaleøen, hvilket du kan læse mere om her.

Junkfood – ALLES RET? er produceret i samarbejde med Junkfood og Mændenes Hjem.

Hvad: Fotoudstilling af Jens Honoré
Hvor: Nytorv
Hvornår: Åbner 3. juni kl. 12 og varer til 11. juni

Læs mere her.

Udforsk universet

Minifestivalen »Bloom Under the Oak« byder på en weekend med musik og debatter om livets store spørgsmål. Det sker under åben himmel i Søndermarken.

Eske Willerslev skal fortælle om istidsdyrenes Forsvinden på festivalen 'Bloom Under the Oak' i Søndermarken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Målet med festivalen er at »udforske livet, naturen og universet«, og til at give en hånd med det har festivalen inviteret en række forskere som Anja C. Andersen, Minik Rosing og Eske Willerslev – sidstnævnte gør blandt andet publikum klogere på istidsdyrenes Forsvinden.

Samtidig vil der være en række litteraturdebatter. For eksempel vil Eva Tind fortælle om sin roman »Kvinden der samlede verden«. De tre dage er også krydret med musikoplevelser med blandt andre Dreamrock-kvartetten Blaue Blume.

Festivalen er støttet af Carlsbergfondet, og det er gratis at deltage.

Hvad: Bloom Under the Oak
Hvor: Søndermarken
Hvornår: 18.–20. juni
Hvor meget: Fri entré

Se hele programmet her.