En cocktail under lysekronen og en tur i møllen – her er fem gode oplevelser i København

Tag med på besøg hos Johanne og Ejnar, som boede i en mølle på Christianshavn, eller få luft i ansigtet på Vestvolden. Her er fem gode - og lidt mindre kendte - oplevelser i København.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er farligt at postulere, at man har fundet de oversete steder i en by, for mange vil med garanti kende dem i forvejen.

Ikke desto mindre findes der både museer og naturområder, som ikke er blandt de mest overrendte, og hvor man endda kan blive klogere på fortidens København.

Her er fem anbefalinger til det sene efterår.

8

En rejse i tiden

Bakkehuset er en del af Frederiksberg Museerne, og i bygningen fra 1670erne, som menes at være Frederiksbergs ældste, bliver der også julet.

Stedet gemmer på en særlig historie. Her, på Rahbeks Allé 23, sørgede ægteparret Kamma og Knud Lyne Rahbek for, at datidens tænkere og forfattere som Grundtvig, B.S. Ingemann, Johan Ludvig Heiberg, H.C. Andersen og Adam Oehlenschläger kunne mødes og diskutere verdens gang.

Siden 1925 har Bakkehuset eksisteret som museum – som en rekonstruktion af Rahbeks hjem. I løbet af december kan man desuden få en rundvisning og blive klogere på en række af de juletraditioner, som opstod i det 19. århundrede.

Adam Oehlenschläger skulle for øvrigt engang have udbrudt, at der »var en evig jul i Bakkehuset«. Det skyldtes efter sigende, at der altid stod en særlig julekage på bordet, når familien Oehlenschläger kom på besøg.

Læs mere her

2

Go west

Da Vestvolden blev opført som en del af Københavns Befæstning sidst i 1800-tallet, var den tænkt som et værn mod en potentiel fjende fra vest. Dengang var den et af de mest omfangsrige ingeniørprojekter nogensinde herhjemme.

I dag er den 14 kilometer lange strækning fra Utterslev Mose i nord til Køge Bugt i syd et oplagt sted at nyde en rolig stund i naturen. For eksempel ved voldgraven eller ved at besøge nogle af de gamle militærbygninger. Eller måske endda stige ned i en bunker, hvis man frekventerer den del, som ligger i Rødovre.

Vestvolden strækker jeg over både Københavns Kommune, Brøndby Kommune, Rødovre Kommune og Hvidovre Kommune. Den er også blevet kaldt ‘det oversete fæstningsværk’. Men sådan behøver det jo ikke være i al fremtid.

Læs mere her.

3

Et særligt hjem på Christianshavn

Er du nysgerrig på andre hjem fra fortiden, er der ingen vej uden om den Lille Mølle på Christianshavn. Den er fra 1669 og er sammen med Kastelsmøllen en af de to voldmøller, som stadig eksisterer.

Siden 1890erne har den været ude af brug, og i mange år var den overladt til sig selv. Lige indtil den og sidebygningerne, der hørte til, blev købt af den unge ingeniør Ejnar Flach-Bundegaard i 1916. Han indrettede et ottekantet møllehus og en fabrik, og sammen med sin hustru, Johanne, indrettede han huset i klassisk nationalromantisk almuestil. Men der var også ting og sager fra det store udland, for hustruen var meget rejselysten.

I dag er det muligt at komme med på en rundvisning på de fem etager, der rummer alt fra gildesal og mindre rum til en vinkælder. Faktisk hænger Ejnars frakke stadig i entreen – så man kan føle sig hensat til en svunden tid med et par interessante personager, der boede i en mølle her midt i byen. Ejnar frem til 1949, hvor han døde, og Johanne frem til 1972, hvor hun to år før sin død rykkede på plejehjem. I 1973 overdrog Johanne og Ejnar Flach-Bundegaards Fond Lille Mølle til Nationalmuseet.

Læs mere her.

4

En drink under lysekronen

Det femstjernede Nimb Hotels bar oppe under loftet er og bliver en klassiker. Til gengæld er det en klassiker, som relativt få københavnere frekventerer – måske fordi de færreste ved, at alle kan dumpe forbi her og få et glas vin eller en cocktail. Eller en kande te.

Det er her, der serveres en overdådig Afternoon Tea flere gange om ugen, men selv på en almindelig hverdagsaften er det ualmindelig hyggeligt at tage plads i en af de bløde stole og betragte den fine blomsterkunst og de store lysekroner.

Der er indgang fra hotellet, og man behøver ikke kende nogen, som bor her, for at besøge baren. Som noget nyt afholdes her også onsdagskoncerter – med alt fra tango til klassisk musik.

Læs mere her.

5

En tur på øen

Selvom Refshaleøen er blevet allemandseje, er der masser af områder, som byder på nye oplevelser. Byens Plantetorv, som åbnede i en gammel maskinhal tidligere i år, er et af de steder, der både rummer gammel industrihistorie, god stemning og grønne indslag.

Plantesalget er slut for i år, men til gengæld åbner ejeren nu for et juleværksted, som finder sted hver lørdag og søndag. Her kan man købe de ingredienser, man skal bruge til dekorationen – for eksempel gran i mindre mængder, en julekugle, ler eller tørrede blomster.

Der er sat borde og bænke op, hvor man kan får klaret dekorationen, hvis der er plads, ligesom man kan købe et økologisk juletræ til både de små og lidt større hjem.

Læs mere her.