EM-feberen har ramt Københavns Rådhus, som er blevet udsmykket for første gang nogensinde

Fra lørdag kan du blandt andet se Peter Schmeichels handsker fra 1992, når Københavns Rådhus åbner ny fodboldudstilling. EM fejres også med en særlig udsmykning ved indgangspartiet.

»Vi skulle finde en balance mellem noget, der havde format, men også var enkelt i sit udtryk,« siger arkitekt og indehaver af Keingart Space Activators Flemming Anders Overgaard, som har været med til at klæde indgangspartiet i fodboldens farver. Her med EM-projektleder Sine Midtgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Kjærbye
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når du triller over Rådhuspladsen de næste uger, vil du sikkert bemærke, at noget har ændret sig. Og at EM-feberen har ramt København.

Indgangspartiet til Martin Nyrops bygning fra 1905 er blevet klædt i grønne farver og har fået en 350 kvadratmeter stor kunstgræsbane.

Det er arkitektfirmaet Keingart Space Activators, der i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen står bag dekorationen, som hedder »Welcome World« og er et vartegn for Københavns værtskab af EM på hjemmebane 2021, hvor flere kampe spilles her i byen.

EM går ikke ubemærket hen på Rådhuspladsen, hvor der er dømt fodbold i stor stil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Kjærbye.

Fordi Rådhuset er fredet, er det første gang i historien, at der er givet tilladelse til en udsmykning af den kaliber, fortæller arkitekt og indehaver af Keingart Space Activators Flemming Anders Overgaard.

»Vi har været i en langvarig dialog med Slots- og Kulturstyrelsen. Det endte med, at vi fik lov, men de er selvfølgelig meget beskyttende over for Rådhuset, fordi det er en fredet bygning, og den som udgangspunkt skal stå, som den er,« siger Flemming Anders Overgaard, som mener, at Rådhuspladsen og EM hører sammen.

»Rådhuspladsen er det mentale, kollektive centrum for københavnerne, og det er der, mange intuitivt søger hen, når der sker store begivenheder,« siger han.

Schmeichels handsker

Foran indgangen troner en bold, der måler 3,5 meter i diameter, ligesom i alt 60 grønne bolde er aftegnet i asfalten på Rådhuspladsen. Og der er en mening med netop det antal.

Bag det grønne indgangsparti – inde på Rådhuset – er der også skruet op for fodboldfeberen med udstillingen »EURO CELEBRATION – The History of the European Football Championship«.

Der er gået EM i Rådhuset – her med udstillingen »EURO CELEBRATION – The History of the European Football Championship«, som kan opleves under hele EM. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Kjærbye.

Udstillingen hylder, at vi netop nu befinder os midt i 60-års jubilæet for EM i herrefodbold. Samtidig kan man se og høre meget mere om dengang i 1992, da netop Rådhuspladsen var spækket med glade danskere, der hyldede det danske landshold, som tog trofæet hjem.

Down memory lane

​Den officielle guldmedalje kan man også se på udstillingen, ligesom der vil være højdepunkter fra slutrunder i mere end et halvt århundrede vist gennem tekst, billeder og videoer. Der er også mulighed for at få taget digitale selfies med herrelandsholdets cheftræner, Kasper Hjulmand, og flere af hans spillere.

»For mange vil udstillingen være en rejse nedad »memory lane«. Men jeg håber også på, at udstillingen kan give en ny og anderledes fodboldoplevelse, der kan inspirere børn og unge til selv at starte i den lokale fodboldklub, møde nye venner og få nye oplevelser sammen,« siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (ALT) i en pressemeddelelse.

Udstillingen er produceret i et samarbejde mellem Københavns Kommune, DBU og UEFA og er åben under hele EM fra 12. juni til 9. juli.

I samme periode vil indgangspartiet hylde fodbolden med sine grønne farver.

Særlig grund til tilladelsen

EM-projektleder i Kultur- og Fritidsforvaltningen Sine Midtgaard håber, udsmykningen vil være med til at gøre rådhuset mere nærværende for københavnerne.

»Vi har netop prøvet at skabe et midlertidigt byrum, og vi kan se, at det inviterer til, at man tager ophold. Rådhuset er jo et sted, man som regel kun kommer, hvis man har et ærinde, men vi håber, at det her projekt kan være med til at åbne det mere ud mod byen,« siger Sine Midtgaard, som fortæller, der er en særlig grund til, at der for første gang nogensinde blev givet tilladelse til en udsmykning af rådhuset.

EM går ikke ubemærket hen ved Københavns Rådhus, som er blevet udsmykket med sin helt egen fodboldbane. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto.

»Tilladelsen er givet på baggrund af, at Rådhuspladsen spillede en helt særlig rolle, da vi vandt EM 1992, ligesom den har gjort ved mange andre sportsbegivenheder. Så det er med den historik i ryggen, at vi fik lov,« siger hun.