Der er åbnet for hanerne i København, som byder på hele to ølfestivaler denne weekend

AOK
Oplevelser
Guide

Den seneste uge har Copenhagen Beer Week indbudt alle til at dykke ned i øllets historie og smage på humle til arrangementer spredt over hele byen. De næste dage kan man opleve endnu en festival, der kredser om samme tema. Weekenden byder også på fejring af Dronningen og markedsdag på Østerbro.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Weekenden er over os, og der er ingen grund til kedsomhed. Her er ti gode oplevelser i København lige nu.

1

Endnu mere øl

Den seneste uges tid har »Copenhagen Beer Week« fyldt byen med arrangementer, der alle har øl som centrum. Det er dog ikke den eneste begivenhed, der hylder humlen. 20. og 21. maj danner Lokomotivværkstedet i Sydhavn ramme om »danske ølentusiasters ølfestival 2022«. I løbet af de to dage, festivalen varer, er det muligt at smage op mod 1.000 forskellige øl og at møde nogle af alle de bryggerier, som deltager i den årlige begivenhed.

Der vil være to sessions henholdsvis fredag og lørdag. Den ene fra kl. 11-16.30, den anden fra 17.30- 23.00.

Læs mere her.

 

2

Markedsdag uden biler

Til sommer går Københavns Kommune i gang med at omlægge Nordre Frihavnsgade til cykelgade, hvor biler og busser kommer til at fylde mindre, og hvor der bliver plads til nye træer, buske, planter og cykelstativer.

Allerede lørdag den 21. maj er der imidlertid helt bilfrit på gaden mellem Trianglen og Victor Borges Plads. Her rykker en stor markedsdag ind på strækningen, hvor man vil kunne opleve gadens butikker og madsteder ude på kørebanen.

Det hele bliver krydret med »cykelgøgl«, DJ på lydcykel med rolig markedsmusik, Silent Disco (lydløst asfaltbal med headset) og udstilling om den kommende cykelgade, der efter planen klar til at blive indviet i november 2023.

Læs mere her.

3

Dronningen i Tivoli

Coronapandemien satte en stopper for en række officielle fejringer af Dronningens 50-års regeringsjubilæum. Nu er det blevet tid til en af de udskudte begivenheder, som finder sted i Tivoli lørdag.

Klokken 10 åbner haven for gæster, der vil være med til at fejre dronning Margrethe, og klokken 12 ankommer hun selv ved hovedindgangen til Tivoli, hvor hun vil blive budt velkommen af Tivoli-garden, som skal spille en ny march komponeret af David M.A.P.

I løbet af dagen er der både ballet, plantning af træ ved Tivolisøen og stor fødselsdagskage til 1.000 gæster. Aftenen afsluttes med festfyrværkeri.

Læs mere her.

Og her.

4

Hyldest til arkitekturens kvinder

Weekenden byder også på en udstilling, der hylder kvindelige arkitekters ofte oversete bedrifter.

»Kvinder skaber rum« åbnede i sidste uge på Dansk Arkitektur Center, og her er der mulighed for at blive klogere på de mange kvinder, der har været med til at forme arkitekturen gennem mange år.

For eksempel var det Hanne og ikke Poul Kjærholm, der tegnede parrets villa i Rungsted, ligesom det var køkkenarkitekten Ulla Tafdrup, der fik ideen til åbne køkkenet mod opholdsstuen – hvilket senere førte til køkkenalrummet. Læg hertil, at det var tre kvindelige arkitekter, Ragna Grubb, Karen Hvistendahl og Ingeborg Schmidt, som gik forrest i debatten om at give børn deres eget værelse.

Samtidige arkitekter som Lene Tranberg og Dorte Mandrup er naturligvis også repræsenteret på udstillingen, der desuden viser installationer fra internationale tegnestuer som Tatiana Bilbao Estudio, Helen & Hard og Ensamble Studio.

Læs mere her.

5

Mysteriet om neandertalerne

De forsvandt for cirka 40.000 år siden og kaldes »vores nærmeste, uddøde slægtninge«. Men hvem var neandertalerne egentlig? Det spørgsmål har forskere stillet sig selv gennem tiden, og nu er der mulighed for rent faktisk at blive klogere på den menneskeart, som de fleste af os bærer dna fra.

Statens Naturhistoriske Museum viser netop nu en særudstilling, som både skildrer det liv, neandertalerne levede, og de mysterier, der har omgærdet dem.

Læs artikel om udstillingen her.

»Neandertalerne har fungeret som et primitivt modbillede til vores egen menneskelighed, et modbillede, der fremhævede det moderne menneskes fortræffelighed og overlegenhed. De senere år har vi lært så meget nyt, at det billede er vendt på hovedet,« siger Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum og professor i evolutionshistorie.

Han tilføjer:

»Der har eksisteret omkring 25 forskellige menneskearter på Jorden. Alle på nær én er forsvundet. Nu er der kun os tilbage.«

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Moesgaard Museum.

Læs mere her.

 

6

Snup en shawarma i solen

Er du en af dem, der nyder en shawarma med eller uden tømmermænd?

Vores anmelder Søren Jacobsen Damm har spist sig igennem otte forskellige og givet dem stjerner i årets store test, som du kan læse her.

Hans konklusion er overordnet, at kampen primært står mellem  »Nørrebrogades klassiske shawarmaer og de nye »hipster-kebabber«, der skyder op primært på Vesterbro«.

Særligt et sted udmærkede sig og slår med det maksimale antal stjerner forrige års testvinder af shawarma-tronen.

7

Tid til gademad

Byens udendørs madmarkeder er for længst genåbnet – herunder Broens Gadekøkken, der i år har helt nye navne på programmet, for eksempel Simple Feast, der har specialiseret sig i veganske retter, ligesom District Tonkin er rykket ind med vietnamesiske retter.

Lidt længere ude – på Refshaleøen – er Reffen genåbnet med en opgraderet rosébar og en ny bar og natklub, Werkstatt. Sidstnævnte holder til i B&Ws gamle maskinhal, som har fået en overhaling og nu inviterer DJs fra ind- og udland til at sætte gang i dansegulvet.

Læs mere her.

8

Rejekællinger og hattedamer

Kunstforeningen Gammel Strand åbnede for nylig to nye udstillinger. Den ene med den finske maler Konrad Mägi under titlen »Det gådefulde maleri«, mens den anden hedder »Walking Debt«.

Bag sidstnævnte står den unge københavnske billedkunstner Anna Stahn, som tager afsæt i området omkring Gammel Strand. Læs om hendes tanker bag i dette interview, hvor hun også langer ud efter en særlig vane, hun har observeret blandt københavnere.

I udstillingen er der referencer til fortidens fiskerkoner på Gammel Strand, til sexarbejderne i københavnske sidegader (med fiskenavne som Laksegade og Hummergade) og til hattedamerne, der boede i byens finere forhuse. Anna Stahn har indrettet udstillingsrummet som et byrum med både bænke og en boulevard. Hertil kommer damesko med fisk.

Læs mere her.

 

9

Fascinerende smykker

Bertel Thorvaldsen var som bekendt dybt fascineret af antikken og samlede blandt andet på smykkesten fra den tid. Nu er det muligt at se Thorvaldsens smykkesamling, som er en af verdens største. Her er guldindfattede signetringe og udskårne sten af materialer som ametyst, karneol og bjergkrystal.

Udstillingen »Dyrebar« viser ikke kun stenene, men fortæller for eksempel også historien om, hvordan de oprindeligt blev brugt til at forsegle fortrolige dokumenter.

I løbet af de næste måneder ledsages udstillingen af en række særarrangementer for alle, der vil vide endnu mere.

 

10

På tur med H.C. Andersen

Danmarks nationaldigter var kun 14 år, da han drog til København for at slå sig ned i hovedstaden. Selv beskrev han sin ankomst således:

»Mandag morgen den sjette September 1819 saae jeg fra Frederiksberg Banke første Gang Kjøbenhavn; derude steg jeg af med min lille Bylt og gik igennem Haven, den lange Allee og Forstaden ind i Byen.«

Netop her – omkring Frederiksberg Have – kan man spadsere sig en god tur i smukke omgivelser i selskab med H.C. Andersen. Det er firmaet StoryHunt, der har skabt en interaktiv oplevelse, som skildrer forfatterens Frederiksberg.

Den hedder »Vejen til drømmene« og foregår sådan, at man køber sin billet og sætter hovedtelefonerne i ørerne. Mens man går rundt i haven, får man en række interessante oplysninger om de steder, man passerer. På rutens 12 stop kommer man også omkring Frederiksberg Kirkegård. Turen ender ved museet Bakkehuset, hvor man kan lære mere om H. C. Andersen.

Turen varer en-to timer og byder også på en dialog mellem den unge og den ældre H.C. Andersen. Den modne forfatter beder for eksempel den unge om »ikke at hvile på laurbærrene«, da han skal »nå at skrive hele 157 eventyr«. Og den samtale fortsætter og kommer også omkring kærligheden. Da den unge H.C. på klingende fynsk spørger: »Hvad med kærligheden«? svarer hans ældre jeg med et: »Det er kompliceret«.

Det koster 99 kroner at få adgang til turen, som til gengæld kan bruges et ubegrænset antal gange. Med i prisen er også en indgangsbillet til Bakkehuset, som normalt tager 80 kroner i entré.

Se traileren her: