Besøg privat tagterrasse på Københavns nye femstjernede hotel – og fem andre hemmelige oplevelser på Kulturnatten

AOK
Oplevelser
Guide

Fredag aften går det løs med hele 230 oplevelser, når Kulturnatten starter kl. 18. Og hvorfor ikke besøge nogle af de steder, der normalt er lukket land for københavnerne? Her er fem oplevelser, der både tæller logefællesskaber og femstjernet luksus – plus en enkelt med insekter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med hele 230 forskellige muligheder kommer man næppe til at kede sig, hvis den står på kulturnat fredag aften, hvor efterårsferien også skydes i gang for mange.

Frem for at tage de gamle kendinge har vi i år valgt at søge mod nogle af de steder, hvor offentligheden ikke kommer. Så tag med på logebesøg – eller få et godt syn på byen fra toppen af Københavns nye luksushotel.

1

Tag på luksushotel

Er du interesseret i arkitektur, og har du hang til luksus, giver kulturnatten adgang til et af byens helt nye hoteller. Det drejer sig om det femstjernede NH Collection Copenhagen, som ligger på Strandgade i den bygning, der siden opførelsen i 1962 blot er blevet kaldt Ørkenfortet.

Den blev i sin tid tegnet af arkitekt Palle Suenson og opført som kontorbygning til Burmeister & Wain (B&W). I mange år fungerede den som administrationsbygning for skibsværftet, der som bekendt var en af byens største arbejdspladser. Så mens skibene blev til på Refshaleøen, lå hovedsædet tæt på Slotsholmen.

Nu har arkitektfirmaet Arkitema transformeret det gamle til noget nyt, og de har haft held med at bevare det oprindelige udtryk, mener Berlingskes arkitekturanmelder Holger Dahl, der i en artikel skriver, at »byens nye luksushotel er sprødt som en saltstang«, og at det er »imponerende, i hvor høj grad den ligner sig selv, når man tænker på, hvor gennemgribende en forandring den har været igennem«.

Læs hele Holger Dahls artikel her.

I aften er der både mulighed for at nærstudere bygningen indefra, blive klogere på historien og at besøge tagterrassen, der ellers kun er åben for hotellets gæster.

Læs mere her.

 

2

Bag murene

De fleste kender den 13.000 kvadratmeter store bygning, som ligger på Blegdamsvej og ser ganske højtidelig ud med sine 16 meter høje søjler (som hver vejer 72 tons).

Færre kender den indefra eller ved, at den har tre etager over jorden og to under. Det er her, Den Danske Frimurerorden holder til, og i forbindelse med Kulturnatten åbner de traditionen tro for alle interesserede. Som der står i invitationen: »Ordenen er ikke en hemmelig organisation, men en organisation med hemmeligheder«.

I aften vil de fortælle om deres historie, værdigrundlag, om rammerne for logearbejdet og deres sociale virke. Samtidig er der rig mulighed for at se sig om i bygningen, der er fra 1927.

På forhånd har de dog meldt klart ud, at ritualerne – dem røber de ikke noget om.

Læs mere her.

3

I det gamle palæ

Et andet sted i byen er der også mulighed for at dykke ned i Københavns gamle arkitektur- og logehistorie.

Odd Fellowpalæet, som er opført i rokokostil, har siden 1755 modtaget gæster fra hele verden, mens mange københavnere ikke har været indenfor i de fine selskabslokaler.

Det er der mulighed for i aften, hvor du også kan blive klogere på Odd Fellow Ordenen, som holder til i logesalene. Og så er det jo en oplagt anledning til at spadsere en tur i det smukke Frederiksstaden, der tog form fra 1751-1755, og hvor byggerier som Marmorkirken og Amalienborg giver fornemmelsen af det gamle København.

Som dramatiker Jokum Rohde udtalte i Berlingske for ikke så længe siden: »Det er jo noget af det, der er særligt ved kvarteret. Bygningerne har ikke ændret sig. De giver indtryk af et permanent guldalderkøbenhavn.«

Læs mere her.

 

4

Bag om Forsvaret

Vi hører en hel del om Forsvarsministeriet, men hvordan ser der egentlig ud bag murene på Holmens Kanal? Også det kan du få en lille fornemmelse af i aften, hvor ministeriet inviterer nysgerrige inden for.

Her vil blandt andre være danske soldater til stede. Ikke nok med at du kan møde dem. Der er også basis for at komme op og sidde i en kampvogn og prøve Søværnets skibssimulator. Herudover er Siriuspatruljen, Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet, Sanitetskompagniet, Forsvarets Efterretningstjeneste og Veterancenteret med ved arrangementet.

I invitationen står der desuden, at det vil være muligt at se Rullemarie i aktion – en af de fjernstyrede robotter, der bliver brugt til at undersøge og fjerne ting, der mistænkes for at være eksempelvis bomber, ammunition eller kemiske stoffer.

5

Frimurernes univers på Frederiksberg

Der er også et hemmeligt skær over det gule hus på Smallegade 33, hvor Det Danske Frimurerlaug holder til. Også her kan du få indblik i en verden, som er fremmed for de fleste. Ikke mindst for kvinder. Selv beskriver lauget sig således:

»Frimureriet er et af verdens ældste, sekulære, det vil sige ikkekirkelige, broderskaber. Det er et samfund af mænd, som beskæftiger sig med tilværelsens åndelige værdier, og som forsøger at forbedre deres egen moralske adfærd.«

Neotp det univers vil de fortælle om til kulturnatten. Og nu hvor du er på de kanter, holder Frederiksberg Rådhus også åbent hele aftenen for alle, der vil se, hvor de lokale beslutninger træffes.

Læs mere her.

6

Kunst og insekter

Efter en hemmelig aften er her en sidste anbefaling – til alle, der er klar til at supplere deres proteinindtag med alternative fødevarer. Hos kunstforeningen Gammel Strand kan man blandt andre udstillinger se Astrid Myntekærs »Insecare« om insekter.

I aftenens anledning er Bugging Denmark kommet på besøg, og de inviterer alle til at smage på insekterne og til at undersøgerne deres anatomi i museets kreative værksted til tonerne fra bandet Mana Pool og VJ-gruppen LUCY, der tilsammen sørger for musik og lys dedikeret til »de små væsener«.

Netop Kunstforeningen Gl. Strand løb med AOK-prisen som Byens Bedste Museum 2021.

Berlingskes kunstanmelder Birgitte Ellemann Høegh skrev i sin nomineringstekst:

»På Kunstforeningen Gl. Strand har de gjort det til deres fornemmeste opgave at vise nogle af det 20. århundredes mest markante kvindelige kunstnere i stort opslåede solo- eller gruppeudstillinger for at give dem deres velfortjente plads i kunsthistorien på niveau med deres mandlige kollegaer. En på alle måder smuk og vigtig gestus.«