VVS'er råber op: Hvor mange dødsfald skal jeg nå at opleve?

DEBAT. Stop med at skære i mit arbejdstilsyn. Det er mit politi på byggepladsen, skriver Lars Andersen, der er VVS-montør fra Ballerup.

Regeringens plan om at skære i Arbejdstilsynet er dødsensfarlig, advarer VVS-montør Lars Andersen. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere

Jeg har været i mit fag som VVS-mand i 18 år. Om det var manden, der faldt tre etager ned i en elevatorskakt, jeg som lærling måtte forsøge at hjælpe på bedste vis, eller manden, der væltede i en lift for fire måneder siden, der har brændt sig mest fast i min hukommelse, ved jeg ikke.

Jeg tænker stadig på dem begge to. Og på følelsen af, om jeg gjorde det rigtige i minutterne lige efter ulykken.

Jeg har inden for de seneste seks år været på to byggepladser, hvor der har været dødsulykker og har selv på nærmeste hold oplevet en alvorlig arbejdsulykke for nyligt.

Jeg har desværre også indset, at det nok ikke bliver den sidste ulykke, jeg kommer til at opleve. Jeg har selv oplevet, hvordan det de seneste år er blevet sværere og sværere at få Arbejdstilsynet ud, når vi desperat har prøvet at tilkalde dem.

Jeg må som håndværker gå rundt og se til, at sikkerheden oftere og oftere spares væk, fordi bygherre og entreprenører ved, at Arbejdstilsynet alligevel ikke har tid og ressourcer til at komme ud og føre tilsyn med arbejdsmiljøet.

Så med det i rygsækken, og regeringens plan om at skære i Arbejdstilsynet, må jeg konkludere, at det langt fra er de sidste dødsulykker, jeg kommer til at opleve i min karriere i byggebranchen. Det er en karriere, som vil byde på minimum ti dødsfald til og alverdens ulykker, hvis min statistik holder stik,

Beskæftigelsesministeriet fremlagde 22. marts 2011 en plan om at reducere alvorlige arbejdsulykker med 25 procent frem til 2020. Men i regeringens finanslovsforslag for 2017 vil de skære i Arbejdstilsynet med 100 årsværk frem mod 2021.

Tal, som hvis finansloven bliver vedtaget, desværre viser, at jeg skal være vidne til langt flere alvorlige arbejdsulykker i fremtiden

Stop med at skære i mit arbejdstilsyn. Det er mit politi på byggepladsen. Det er dem, der sikrer lov og orden på byggepladsen. Dem, der forbygger arbejdsulykker.

Og det er dem, der kan vende tallene om, så jeg ikke skal være vidne til dødsulykker i fremtiden. Og at den lærling, jeg fører gennem sit forløb og ud i arbejdslivet, heller ikke skal opleve de samme ulykker, som jeg har været vidne til.