Vil vi have velstand eller stilstand?

Regeringens 2025-plan sigter mod at gøre samfundskagen større – nærmere bestemt 65 milliarder kr. i øget velstand, men ingen diskuterer planens mål. Al fokus er rettet mod topskatten.

»Vi har i Danmark været dårlige til at gøre den samlede kage større,« mener Kent Damsgaard, videdirektør i Dansk Industri, DI. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Øget velstand for 65 mia. kr. Det er det overordnede mål i regeringens fremlagte 2025-plan. Det svarer i hele træskolængder til, at hver eneste danske familie bliver cirka 20.000 kr. rigere. Hvert år! Før skat, bevares. Men de øgede skatteindtægter er jo heller ikke ligegyldige, for de vil kunne give et løft til vores uddannelsessystem, sundhedsvæsen og infrastruktur – uanset om det så er motorveje eller jernbaner.

Tilbage til målet på de 65 mia. kr. Det er der ikke så mange, der har lagt mærke til.

Til gengæld har debatten om personskattelovens paragraf syv fyldt en del. I daglig tale kaldet topskatten. Om den for længst vedtagne forhøjelse af pensionsalderen skal ske lidt før eller lidt senere, har også været debatteret. Det samme gør sig gældende, når det kommer til, om en del af de midler, vi i dag bruger på SU, i stedet skal gå til øget kvalitet i uddannelserne. Og vi, der mest bevæger os i Business-sektionen, har brugt en hel del tid på at finde ud af, hvordan det såkaldte ACE-fradrag egentlig hænger sammen.

Kort sagt er der rigtigt mange forskellige forslag i regeringens 2025-plan med stor betydning både for landets samlede økonomi og for mange borgere.

Men planens mål? Det har stort set ikke været diskuteret.

Det svarer til, at en familie forud beslutningen om at bygge nyt hus ikke diskuterer størrelsen, funktionaliteten eller indretningen, men går direkte til en diskussion af materialevalg – og i visse tilfælde til diskussion af, hvilket værktøj håndværkerne skal anvende. Det ville nok blive mere vellykket, hvis familien i første omgang talte om, hvilket hus de vil have.

Lige siden sluthalvfemserne, hvor den daværende SR-regering fremlagde 2005-planen, har den økonomiske politik i Danmark været stærkt forankret i en plan, der rækker syv-otte år ud i fremtiden. Siden fulgte ­2010-,­ 2015- og 2020-planer. Og planerne har ubetinget været en stor succes al den stund, de danske politikere har ført en mere langsigtet økonomisk politik, end det har været tilfældet i mange andre europæiske lande. Det er derfor, at vi i dag grundlæggende har balance mellem de offentlige udgifter og indtægter.

Vi har altså været dygtige til at få nogenlunde styr på fordelingen mellem det offentlige og private forbrug af den værdi, vi skaber. Til gengæld har vi siden finanskrisen haft umanerligt vanskeligt ved at få gang i væksten. Kort fortalt: Vi har i Danmark været dårlige til at gøre den samlede kage større.

Selv om stort set alle politikere taler om vækst, om at øge velstanden i vores samfund og sikre grundlaget for finansiering af den offentlige sektor, så har øget vækst – øget velstand – ikke tidligere systematisk været et mål i de økonomiske planer. Men det er det nu med den 2025-plan, som regeringen har fremlagt. Nu stiller regeringen et bindende mål op om at løfte velstanden i 2025 med 65 mia. kr. gennem konkrete initiativer. Nu binder regeringen sig til at levere. Det er det absolut vigtigste element i 2025-planen og samtidig det absolut mest oversete element.

Derfor vil jeg spørge alle de politiske partier på Christiansborg: Vil I sætte et mål for, hvor meget mere velstående Danmark skal være i 2025, og binde jer til at gøre samfundskagen større og dermed os alle rigere? Eller er I mest interesserede i at fordele kagen? Skal vi have stilstand eller velstand i Danmark?