Vi presser de kronisk syge

Hårdt ramte danskere dropper vigtig medicin, fordi de ikke har råd til at betale det årlige »startgebyr« på 950 kr.

»Vi kan ikke ændre på tilskudsreglerne, men vi kan gøre det realistisk for både den almene dansker og den kronisk syge at behandle deres sygdomme,« skriver Martin Glesner fra onlineapoteket apopro.dk. Arkivfoto: Morten Dueholm Fold sammen
Læs mere

I Danmark har vi over en million kronisk syge, hvoraf 150,000 har flere kroniske sygdomme samtidig. Det er en million danskere, der alle har mere eller mindre faste udgifter til medicin hele året rundt – udgifter, der kan løbe op i tusindvis af kroner. Kun 30 pct. af de multisyge er i beskæftigelse og derfor ofte med et relativt lavt rådighedsbeløb – typisk 2.000-3.000 kr. om måneden – og det giver os som samfund et stort problem.

Problemet er, at voksne danskere skal købe medicin for minimum 950 kr. på et år, før de er berettiget et tilskud fra staten, der gør medicinen billigere for den enkelte person – uden tilbagevirkende kraft vel at mærke. Den almene dansker kommer vel sjældent op at bruge »startgebyret« på de knap 1.000 kr. om året på medicin, men den kronisk syge dansker gør ofte.

Og det betyder desværre, at alt for mange dropper medicinen. De har nemlig ikke har råd til den. De 950 kr. er en stor barriere for mange, selv om medicinen er vigtig både for dem og for Danmark som samfund.

Faktisk peger nye undersøgelser på, at flere end fire ud af ti kontanthjælps­modtagere inden for et halvt år har haft problemer med at betale for lægeordineret medicin, hvilket ofte skyldes, at deres tilskudsår er nulstillet, og de derfor står over for at skulle betale de 950 kr. af egen lomme, før de igen kan få tilskud.

Men når en kronisk syg ikke kommer i gang med sin forebyggende eller behandlende medicinering, forværres sygdommene ofte, og antallet af hospitaliseringer samt hjemmebesøg øges. Det bliver kun sværere at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Udover de personlige omkostninger er det altså betydelige, tabte ressourcer og millioner af kroner spildt for Danmark, blot fordi 950 kr. står i vejen.

Det tyder på, at der er politisk flertal på Christiansborg for at kigge på dette område, og det fører for­håbentlig til en snarlig afklaring. Hvis vi skal arbejde mod at samfund med lige adgang til sundhed, er tilskuds­modellen et rigtigt godt sted at starte. Men hvorfor vente på politikerne?

I mine øjne lader vi alt for mange af samfundets hårdest ramte stå uden for døren og vente på en afklaring, mens de må vælge mellem mad på bordet eller vigtig lægeordineret medicin. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Mens politikerne debatterer, er der andre, der handler.

Derfor har vi hos apopro.dk, Danmarks nye onlineapotek, f.eks. sat afdragsfrihed på de 950 kr. – ja faktisk helt op til 2.000 kr.– så beløbet spredes mere ligeligt over året, og skridtet til korrekt medicinering dermed bliver kortere og mere ligetil. Der er ingen renter, og der kan afdrages med små beløb over en lang periode.

Det er netop sådan nogle tiltag, jeg mener, at vi professionelle må tage.

Vi kan ikke ændre på tilskudsreglerne, men vi kan gøre det realistisk for både den almene dansker og den kronisk syge at behandle deres sygdomme.

På den måde kan vi hjælpe – men vi kan ikke fjerne problemet. Og jeg vil ikke vente på, at politikerne måske endnu en gang trækker diskussionen i langdrag og lader os andre om lappeløsningerne.