Vi mangler åbenhed om Vestjysk Bank-salget

Vestjysk Bank
Vestjysk Bank er blevet solgt til en investorgruppe anført af Nykredit. (Foto: Johan Gadegaard/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere

For nylig fik jeg aktindsigt i en korrespondance om statens salg af Vestjysk Bank.

Der var rimeligt mange sider. Men det skyldtes ikke en pludselig åbenhed fra statens side om det spegede salg, men at venlige embedsmænd havde kopieret de i forvejen offentligt tilgængelige regnskaber fra Vestjysk Bank ind. Så kunne jeg jo fornøje mig med nøgletallene for udlånet i Lemvig og omegn.

Måske kender du ikke til sagen, som ikke på nogen måde har trukket forsider i de danske aviser. Men den er alligevel værd at beskæftige sig med. Lidt forhistorie er nødvendig her: I 2012 reddede den danske stat de to problemramte banker Vestjysk Bank og Aarhus Lokalbank ved en statsstøttet fusion.

Operationen lykkedes. De to banker overlevede men blev kun holdt i live ved hjælp af et stort statstilskud, således at de danske skatteborgere ejede 81 procent af banken. Muligvis en nødvendig løsning dengang i 2012, men langtfra en ønskværdig situation for hverken banken, der siden har befundet sig i en fastslåst situation, eller staten som ufrivilligt blev ejer af en jysk regionalbank.

I forbindelse med fusionen fik Danmark en midlertidig godkendelse af EU til statsstøtte til Vestjysk Bank, og siden fulgte årevis af korrespondance frem og tilbage mellem EU og Danmark. I 2015 skruede konkurrencekommissær Margrethe Vestager bissen på og åbnede en »tilbundsgående undersøgelse« af statsstøtten til Vestjysk Bank. En oplagt tabersag for Danmark, da statsstøtten formentlig var i strid med EUs statsstøtteregler.

Noget skulle derfor gøres. Det forløb endte i foråret med, at en investorgruppe anført af Nykredit Bank overtager statens aktier for en krone stykket. Et samlet tab på 1,4 milliard kroner for de danske skatteborgere.

Det er sådan set ikke, fordi der er nogen, der har lagt skjul på, at det ikke er en god sag. Det var blot et nødvendigt og uundgåeligt salg af den kuldsejlede bank på grund af det forventede nederlag i EU, har argumentationen lydt.

»Hvis der kom en negativ afklaring, ville kapitalgrundlaget bag Vestjysk Bank være væk, og vi ville ikke have andet valg end at over­føre banken til Finansiel Stabilitet. Så påstanden, at staten bare kunne finansiere Vestjysk Bank, er ikke reel. Derfor skulle vi finde en investor, der kunne finansiere banken og sikre, at statsstøtte­sagen bliver lukket. Det har vi fundet nu,« som finansminister Kristian Jensen sagde i juni.

Salget blev godkendt af et bredt flertal i Folketinget. Enheds­listen, der ikke stemte for salget, kalder sagen en skandale:

»Salget af Vestjysk Bank er desværre endnu et i en efterhånden lang række af eksempler på, hvordan de partier, der omtaler sig selv som »de økonomisk ansvarlige«, handler skødesløst og uansvarligt med danskernes værdier,« som Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, skrev i Information for nylig.

Det er muligt, at Pelle Dragsted tager fejl, og at finansminister Kristian Jensen blot har fået det bedste ud af en håbløs situation. Men vi ved det ikke med sikkerhed.

Var et salg på de nuværende vilkår og den meget lave pris til investorgruppen virkelig den eneste løsning, eller har staten dermed foræret landets niendestørste bank væk for en slik? Det kan offentligheden ikke få ordentligt svar på med den store lukkethed om salget. Mere åbenhed om Vestjysk Bank-salget, tak.

Simon Bendtsen er redaktør og leder af indsigtsgruppen på Berlingske Business