Vestjysk Bank - et guldæg foræres væk

SYNSPUNKT. Prisen for Vestjysk Bank skriger til himlen. Hvorfor vågner staten og EU først op på et tidspunkt, hvor banken selv har inddæmmet bankkrisen.

Foto: Johan Gadegaard. Arkivfoto: Vestjysk Bank.
Læs mere
Fold sammen

Så kom omsider den dag, hvor finansminister Kristian Jensen »forærer« statens aktieandel på 81,5 pct. af Vestjysk Bank væk til et investorkonsortium bestående af Nykredit, Maj Invest, Arbejdernes Landsbank, AP Pension, Novo A/S, C.L. Davids Fond, ISP Pension og Vestjyllands Forsikring GS for ubegribelige 1 kr. pr. aktie – i alt kun sølle 123 millioner kroner for landets nienstørste bank.

Med i handelen indgår også, at staten samtidig vinker farvel til sit tilgodehavende i Vestjysk Bank (skatteydernes penge) på 1,5 milliarder kr. og i en efterfølgende aktieemission begaver investorkonsortiet med retten til at erhverve 5 nye aktier for hver gl. aktie, ligeledes til spotprisen 1 kr. pr. styk. Himmelråbende billigt for en ret, som af markedet vurderes til at være omkring 15 kr. værd pr. gammel aktie.

Umiddelbart efter udvandingen af de nuværende aktionærer forventes kursen på aktierne at lande omring 2-3 kr. pr. styk, altså en foræring til investorkonsortiet i milliardklassen.

»Franarret« de nuværende private aktionærer og skatteyderne, og det med hjælp fra staten. Ren Ebberød Bank og letsindig omgang med skatteydernes penge, og man kan med rette undre sig over, hvorfor staten har udset sig lige netop Nykredit m.fl. til at få fyldt lommerne.

Oven i købet på et tidspunkt, hvor Vestjysk Bank stort set selv har klaret problemerne i forbindelse med finanskrisen, idet bankens underliggende driftsindtjening på årsbasis ligger i størrelsesorden omkring 400-500 millioner minus forventede tab i størrelsesorden omkring et par hundrede millioner med pil nedad. Altså et overskud mere end dobbelt så stort, som det beløb staten nu er parat til at »forære« Vestjysk Bank væk for og samtidig skyde en hvid pind efter et par milliarder inklusive rente gode danske kroner. Staten har tidligere tjent styrtende på bankpakkerne, men hvorfor ikke også tage det sidste par milliarder kroner med, som Vestjysk Bank vil kunne bidrage med?

Frygt for papirtigeren EU skal naturligvis have skylden, selv om EU og senest EU’s danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager samtidig godkender støtte på 130 milliarder kroner – ja rigtigt, milliarder - til to fallerede italienske banker og i løbet af finanskrisen siden 2008 har godkendt eller set igennem fingre med utallige støttepakker til nødlidende banker i det meste af Europa. Og da EU heller ikke rider den dag man sadler, vil de resterende mindre problemer i Vestjysk Bank for længst være overstået, inden der for alvor sker noget i sagen.

EU har vist også bedre ting at tage sig til, end at spænde ben for en lille bank i Vestjylland her på bagkanten af finanskrisen. Læren fra Amagerbanken var således også, at man ikke bør kvæle en levedygtig lokalbank!

Ingen tvivl om, at de nuværende private aktionærer i lokalsamfundet og i det hele taget alle danske skatteydere bliver snydt, så vandet driver.

Prisen for Vestjysk Bank skriger til himlen, og man kan med rette undre sig over, hvorfor både staten og EU pludselig vågner op på et tidspunkt, hvor banken selv har inddæmmet bankkrisen.

På den anden side har vi jo efterhånden set talrige eksempler på, hvordan den danske stat klatter med pengene, så hvorfor ikke også lade gebyrgribben over dem alle, Nykredit, få jackpot!