Valgbidrag koster politikere livet

Politik og penge har det med at udvikle sig til en farlig cocktail – især når pengene kommer fra private virksomheder.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Lige nu er det den spanske premierminister, Mariano Rajoy, som er kastet ud i en korruptionsskandale, der omfatter sorte penge, beskyldninger om bestikkelse og brune kuverter med tusindvis af euro. Indtil videre afviser han beskyldningerne, men presset stiger, jo flere oplysninger der kommer frem. En vaskeægte politisk skandale, som er set før og med jævne mellemrum popper op i europæiske lande, hvor sager af den karakter i årevis har fældet toppolitikere eller pillet pynten af deres eftermæle.

Politik og politikere kan ikke fungere uden penge og valgkampagner bliver stadig dyrere. Samtidig står masser af interesser parat til at støtte politikerne i håb om – eller måske ligefrem med forsikring om – at deres sag bliver tilgodeset. Herhjemme er vi hidtil gået fri af denne type skandalesager – i hvert fald på nationalt plan – men potentialet er der, og det vokser, fordi reglerne for private bidrag betyder, at der er meget lidt åbenhed om, hvem der støtter partierne og enkelte politikere. Og fordi bidragene er vokset eksplosivt. Partikasserne fik således 82 millioner kroner i private bidrag i 2011 mod knap 49 millioner kroner i valgåret 2007.

Både i erhvervslivet og i fagbevægelsen gøres der mange krumspring for at undgå offentlighed om bidragene, selv om fuld åbenhed synes at være den eneste effektive metode til at undgå beskyldninger om bestikkelse, modydelser og det, der er værre. De uigennemsigtige danske regler har i løbet af de seneste år udløst kritik fra både Europarådets antikorruptionsenhed, Greco, og Transparency International.

I sidste uge foreslog Socialdemokraternes partisekretær så fuld åbenhed omkring bidrag til partierne, hvilket især vil ramme de borgerlige partier. Venstre svarede igen med at sige, at det ville man da gerne være med til, hvis blot der også kom fuld åbenhed omkring den indirekte støtte, som fagbevægelsen yder til Socialdemokraterne, og at medlemmerne i de enkelte fagforbund selv kan melde sig til og ikke fra. Og der står sagen nu, mens vi venter på skandalen.