Vælg nye venner med omhu

På overfladen er alt godt igen. Spørger man det »officielle« Norge, så er vort broderland igen bedste venner med Kina, efter år, hvor tildelingen i 2010 af Nobels fredspris til den kinesiske dissident Liu Xiaobo havde spoleret forholdet.

Peter Suppli Benson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Men en ting er skåltaler, noget ganske andet er virkeligheden, når norske virksomheder skal have deres varer, medarbejdere etc. ind i det store land mod øst.

Det står helt klart efter meldingen om, at den ellers så succesfulde norske laks får lov til at ligge så længe i de kinesiske toldkontorer, at den ikke er værd af spise, når den endelig frigives. Og at de norske lakseeksportører har mere end svært ved at få lov til at distribuere deres fisk rundt omkring i Kina.

Det er blot tre år siden, at norsk laks var næsten enerådende i Kina og eksporten fra Norge nåede over 800 mio. kr. I dag er markedsandelen hastigt på vej ned, bl.a. erstattet med fisk fra Skotland og Færøerne og eksporten ligger nu på omkring det halve af succesårenes.

Ifølge den norske erhvervsavis, Dagens Næringsliv, er situationen for fiskeeksporten i dag værre, end den var umiddelbart efter tildelingen af Nobelprisen til Liu Xiabo, som gjorde Kina så ophidset. Det samme gør sig i øvrigt gældende for turismen, hvor Norge direkte føler sig modarbejdet.

Og hvad skal vi så »lære« af de norske kvaler? Hvis vi da overhovedet skal lære noget – for principper, bl.a. om ytringsfrihed, er vel vigtigere end eksporten af nogle norske laks – eller danske svin?

Vi kan i hvert fald lære, at hukommelsen er særdeles lang hos flere af vore nye samhandelspartnere – og at tankegangen kan virke mindre rationel, end vi kender andre steder fra. Det har en række danske virksomheder og organisationer selv lært på den hårde måde i Indien. Her er det ikke mange måneder siden, at Berlingske kunne fortælle, hvordan Danmark og danske virksomheder blev modarbejdet, når de skulle have varer og personer ind i Indien.

Tilbage står, at principper selvsagt er vigtigst, men at vi så bare skal være klar på, at det vil få meget kontante og håndgribelige konsekvenser, hvis vi tillader os at lægge os ud med de nye venner.