Unge presses til unødvendig uddannelse

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse år har virksomhederne svært ved at besætte ledige stillinger. Samtidig med at virksomhederne mangler hænder, strømmer unge ind i uddannelsessystemet. Der har således været en stigning i antallet af SU-modtagere fra 2008 til 2016 på over 120.000 personer (fra 209.000 til 331.000 personer). SU-modtagerne er i dag den næststørste overførselsgruppe – kun overgået af folkepensionisterne.

Stigningen i antal SU-modtagere er kommet i forbindelse med den økonomiske krise. Stigningen kan være hensigtsmæssig, såfremt den afspejler et reelt ønske og behov hos den uddannelsessøgende, for f.eks. at opnå et bedre job. Stigningen er derimod problematisk, hvis den er et udtryk for skjult ledighed. Dvs. hvis personer kommer fra f.eks. dagpenge og kontanthjælp til SU hovedsagelig motiveret af, at der ikke stilles krav om jobsøgning mv., når man er på SU (man skal jo studere). Der er også den mulighed, at man ikke er egnet til at studere, hvis man kommer fra f.eks. kontanthjælpssystemet.

I CEPOS har vi beregnet, at der i årene 2001-2008 i gennemsnit var 10.000 personer årligt, der kom fra kontanthjælp eller dagpenge til SU-systemet. Det tal blev næsten fordoblet til 19.000 personer i gennemsnit i årene 2009-2016. I perioden 2009-2016 er der samlet set kommet 72.000 flere til SU-systemet (på et tidspunkt i perioden) fra dagpenge og kontanthjælp. Det kan forklare en del af stigningen i SU-modtagere på ca. 120.000 siden 2008.

Det nuværende kontanthjælpssystem betyder, at ufaglærte unge under 30 år skal tage en uddannelse for at beholde deres forsørgelsesydelse. Derfor bliver de ikke erklæret jobparat, men enten uddannelsesparat eller »aktiveringsparat«. Sidstnævnte er »newspeak« for uarbejdsdygtig.

Absurd

En betydelig del af de unge placeres i denne gruppe (måske også fordi ydelsen er meget højere, hvis man bliver erklæret uarbejdsdygtig). Det forekommer absurd, at en ung frisk ufaglært ikke kan blive erklæret jobparat, når der er så mange ledige ufaglærte jobs i øjeblikket. De ufaglærte jobs besættes i mange tilfælde af østeuropæere, men de kunne jo lige så godt være besat af danske ufaglærte. Så ville danske skatteydere spare udgiften til overførselsindkomst.

Det virker ligeledes absurd, at unge ufaglærte pr. automatik skal i uddannelse. Mange af de unge, som ikke har fået en uddannelse, har formentlig haft mange nederlag i skolesystemet. Derfor bør man ikke presse dem ind i en ny uddannelse – særligt når der er masser af jobs at få, som i sig selv kan give nyttige kompetencer, uden at det foregår i det formelle uddannelsessystem.

Derfor bør politikerne ændre på kontanthjælpssystemet, så unge ufaglærte kan blive kategoriseret som jobparat. Min anbefaling er, at den unge som udgangspunkt erklæres jobparat. Hvis den unge så er motiveret herfor, kan han vælge at tage en uddannelse.