Ugen på kanten: Klimatruslen mod julen og den øde ø's valgflæsk

Collage: Wunderkind Fold sammen
Læs mere

Kommer klimaforandringerne til at koste os julen? Det spørgsmål melder sig i lyset af ny forskning. For de arktiske egne er hårdt ramt af den globale opvarmning, og »selv hvis vi overholder målsætningen i Paris-aftalen, mister vi stadig indlandsisen i Grønland. Det er bare et spørgsmål om hvor hurtigt«, fortæller glaciolog og professor Jason Box til DR.

Naturligvis er det et alvorligt problem for den menneskelige civilisation, hvis vandstandene stiger meterhøjt, men også julens grundpiller kan være i farezonen. Af julemandens grønlandske hjemmeside fremgår det nemlig, at »julemandens værksted ligger på Indlandsisen, og så har han et stort lager på Nordpolen«. Med andre ord tyder meget på, at såvel fabrikker som fjernlager risikerer at skylle væk sammen med de millioner af kubikmeter smeltevand, der årligt forsvinder fra de arktiske egne.

Man kan håbe, at nogle søde børn i samarbejde med et par nisser over 24 afsnits julekalender formår at sætte en stopper for CO2-udledningerne og dermed redder både klima og jul. Mon ikke det scenarie er mere realistisk, end at der fra politisk hold for alvor bliver gjort noget ved årsagerne til klimaforandringerne?

Julehumøret hos Venstres erhvervsordfører

De dystre udsigter for julemanden synes dog ikke at have lagt en dæmper på det gode julehumør hos Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, der i en julefrokoststund forrige fredag tweetede et let uappetitligt og underbelyst billede af en kødtallerken med medister, flæskesteg og andre juleklassikere ledsaget af ordene: »Fremragende julefrokostmad – sikkert langt fra den kommende buffet på Lindholm.«

Her var pointen, skulle nogen være i tvivl, at maden på regeringens planlagte øde ø for afviste og tidligere straffede asylansøgere antageligvis bliver værre end det, som erhvervsordføreren spiste. Hvilket dog kan undre en smule, eftersom samme billede, såfremt det havde forestillet maden på et plejehjem, formodentlig ville have udløst anklager om ældremishandling.

Venstres kronprins, Kristian Jensen, nåede med udsøgt dårlig timing lige præcis at like opslaget, inden en af de shitstorme, som Venstre-medlemmers billeder af fødevarer kombineret med asylpolitik rituelt afføder, brød løs. Herefter fik Jensen lige så hurtigt fjernet det igen.

Det gode spørgsmål er imidlertid, om øens kommende indbyggere, hvoraf en del må antages at have muslimsk baggrund, egentlig ville betragte en tallerkenfuld svinekød som en ønskværdig menu i anledning af en højtid, de næppe heller fejrer. Skulle øens kommende beboere i en sådan anledning blive utilfredse, ser det i øvrigt ud til, at de blot kan gå deres vej. I hvert fald af og til. Hvor de fleste har troet, at den eneste vej bort fra Lindholm var færgen Virus, kunne Berlingske i den forgangne uge fortælle, at øen i flere tilfælde ved lavvande og stærk frost i praksis har været landfast med Sjælland.

Billedet på Støjbergs iPad

Apropos kontroversielle udmeldinger fra Venstre-folk har integrationsminister Inger Støjberg også oplevet uheldige konsekvenser af et billede, som hun sidste år lagde online. Her kunne man se, at hun på sin iPad havde Kurt Westergaards ikoniske billede af Muhammed med en bombe i turbanen som baggrundstapet.

Det bekom ikke det religiøse iranske diktatur vel, hvorfor det valgte at aflyse et planlagt møde med Støjberg, hvor hun skulle have overbevist teokraterne om, at de skal tage imod de af deres statsborgere, som er blevet udvist af Danmark. Så kan man lære ikke at vælge baggrundsbilleder, der kan støde regimer, som lader folk brænde ens ambassader ned på grund af satiretegninger i danske provinsaviser.

Men der er håb forude. Statsministeren har flere gange i diskussionen af FNs nye og stærkt omdiskuterede migrantpagt, som han i den forgangne uge tog til Marokko for at tilslutte sig, slået fast, at man med pagten i hånden kan presse lande til at tage imod deres egne statsborgere, hvilket de dog allerede er forpligtet til ifølge statsministeren. Så mon ikke det blot er et spørgsmål om tid, før iranerne falder til iPaden, tager imod deres tvangsudviste statsborgere og glemmer alt om Støjbergs baggrundstapet.

Altinget kunne i den forgangne uge med afsæt i lækkede notater fra Udenrigsministeriet afsløre, at den danske debat om migrantpagten angiveligt har været påvirket af robotter. Websitet kunne fortælle, at ministeriet havde en liste med 16 profiler, der alle postede et utal af stærkt kritiske artikler om blandt andet pagten, og som typisk havde flere tusind venner, heriblandt ganske mange prominente beslutningstagere.

Fem af profilerne blev navngivet, og her kunne man ganske rigtigt konstatere, at de nævnte – som blandt andet inkluderede personer angiveligt bosat i Spanien, Indien og Uganda – postede utroligt mange indlæg. Hvorvidt det er lykkedes dem at påvirke noget, synes dog en anelse mere tvivlsomt, da stort set ingen af indlæggene havde hverken likes eller delinger fra de op mod 5.000 venner. Tilsyneladende havde ingen lyst til at være sociale med de hyperaktive formodede robotter – og i denne juletid er det jo næsten en tragedie i sin egen ret.