Tung IT må gøres mere populær

Kender du et ungt menneske, der har sat sig for at tage en uddannelse i IT-teknologi af den tungeste, mest tekniske og langhårede slags? Hvis ja, bør du overveje at give en ekstra stor julegave, for den type unge bliver revet væk i erhvervslivet, når de er færdige kandidater.

Linda Overgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af os vil dog møde unge, som går efter de lettere uddannelser, der ikke kræver helt så høje karakterer i f.eks. matematik, og som kan klares med noget mindre flid og vedholdenhed.

Spørgsmålet »Hvad vil du så være?« besvares ofte med: TV-vært, computerspil-udvikler, designer eller sportsjournalist.

Og bevares, dem skal vi da også bruge en del af. Men hvor er det ærgerligt, at talrige unge fravælger at uddanne sig til f.eks. software-ingeniør eller datalog, måske fordi fagene opfattes som nørdede, eller fordi studierne kræver intens fordybelse og hårdt arbejde.

I Børsen tirsdag efterlyser direktører fra IT-branchen flere højtuddannnede IT-specialister. Angiveligt er der brug for flere tusinde ekstra i de kommende år, og tilstrækkeligt mange højtuddannede med dybe teknologiske kompetencer ville kunne give ekstra vækst og flere arbejdspladser i Danmark.

Efterlysningen er ikke af ny dato, men hvorfor kommer der mon ikke flere højtuddannede IT-folk ud af uddannelsessystemet?

En forklaring kan måske være frygt for outsourcing, for talrige virksomheder trækker jo på IT-folk i Indien og Ukraine. Imidlertid er det sjældent de mest krævende IT-opgaver, der sendes ud af Danmark. Der er stadig brug for ekstra kompetencer til at løse de teknologisk tungeste og mest missionskritiske udviklingsopgaver indenlands.

En anden afskrækkende forklaring kan være de advarsler om høj arbejdsløshed blandt IT-folk, som fagforeningen Prosa jævnligt udsender, eksempelvis i Radioavisen. Ledigheden rammer dog især IT-folk med mindre og måske kortere uddannelse.

Højtuddannede IT-folk er imidlertid stærkt efterspurgte. Det understreges også af Prosas egen lønstatistik. Her er begynderlønnen for en cand.scient. i datalogi 40.827 kr. (på Sjælland), mens en tilsvarende datamatiker starter på 32.998 kr. pr. måned.