Trumps disruption skader verdensøkonomien

Trumps toldbarrierer disrupter verdensøkonomien på den forkerte måde, mener debattøren. Arkivfoto: Michael Reynolds Fold sammen
Læs mere

Velstanden i Danmark og landene omkring os er skabt gennem samhandel og teknologisk udvikling.

Derfor var det vigtige emner, Disruptionrådet diskuterede i sidste uge, da nye teknologier og forretningsmodeller, fremtidens kompetencer og rammevilkår for virksomhederne var på dagsordenen.

Fremtidens vækst skal nemlig skabes af virksomheder, der går foran med ny teknologi og arbejder under rammevilkår, der gør det muligt at konkurrere internationalt. Derfor er det kortsigtet, forfejlet og populistisk, at USAs præsident, Donald Trump, bygger toldmure i et forsøg på at beskytte arbejdspladser i erhverv, der ikke længere er konkurrencedygtige.

Trump har ganske ret i, at visse erhvervsgrupper rammes hårdt af globaliseringen, fordi de ikke kan klare sig i den internationale konkurrence. Men løsningen er ikke at forsøge at redde arbejdspladser og brancher ved at indføre handelsbarrierer. Det er en kortsigtet løsning. I stedet skal man målrettet forsøge at udvikle nye erhvervs­muligheder og videreuddanne de mennesker, som mister deres job.

Danmark er et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre. Vi har en af verdens mest eksportorienterede og åbne økonomier, og samtidig er vi et af verdens rigeste lande. Derfor er der stort set ingen – uanset politisk observans – herhjemme, der ønsker, at vi skal lukke os om os selv.

Vores økonomiske åbenhed har ganske vist betydet, at job på skibsværfter, sko­fabrikker og tekstilfabrikker er forsvundet i stort tal. Men det betyder ikke, at vi som samfund har tabt på globaliseringen.

Selv i de tilfælde, hvor danske virksom­heder får produceret varer i lavindkomst­lande for derefter at sælge dem ude i verden, vinder dansk økonomi. Danske virksomheder trækker mere og mere indtjening hjem fra eksport af varer, som aldrig har været i Danmark. I 2017 gav den form for virksomhed et overskud på 75 milliarder kroner. Samtidig er beskæftigelsen herhjemme i top og tæt på historisk rekord.

De produktionsarbejdspladser, som er gået tabt herhjemme, er stort set blevet erstattet af arbejdspladser, der kræver mere uddannelse og giver bedre løn. Et velstruktureret og velorganiseret arbejdsmarked sikrer, at lavtuddannede bliver opkvalificeret i den rigtige retning, så de kan byde ind på de nye, bedre betalte job.

Det er givetvis en af årsagerne til, at de fleste danskere ikke tænker i toldmure og protektionisme. Lad os håbe, at Donald Trump også besinder sig og dropper tankerne om handelskrig med Kina og EU. Alt andet vil disrupte verdensøkonomien på den helt forkerte måde.