Trump vil præge den grønne agenda – derfor skal virksomheder vise vejen i 2017

Arkivfoto. »Med Donald Trump ved roret i USA vil det for mange politiske beslutninger betyde, at bæredygtighedsagendaen globalt set vil blive sat tilbage – eller i bedste fald blive på samme niveau som nu. Og der er ikke nogen tvivl om, at der vil blive udfordringer med at forhindre tilbagegang.« Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB

Med Donald Trump ved roret i USA vil det for mange politiske beslutninger betyde, at bæredygtighedsagendaen globalt set vil blive sat tilbage – eller i bedste fald blive på samme niveau som nu. Og der er ikke nogen tvivl om, at der vil blive udfordringer med at forhindre tilbagegang.

Derfor tror jeg, at 2017, mere end nogen sinde, vil være året, hvor vi i de store virksomheder bliver nødt til at tage endnu mere ansvar for vores planet og faktisk tager skridtet videre i forhold til det, som politikerne har arbejdet på i mange år.

Det er de største virksomheder i verden, der skal vise, hvad en bæredygtig agenda kan gøre for vores samfund og påvirke vores verden til det bedre. Og det kan sagtens lade sig gøre, samtidig med vi udvikler virksomhederne og skaber arbejdspladser.

Her i landet er vi i gang med at gøre samfundet smart, eller skal vi sige intelligent? Der kommer hver dag nye installationer rundt om i landet, der koblet på Smart City. Vi ønsker byer som er sikrere, hyggeligere, mere levende, smartere og bæredygtige.

Det er nødvendigt med ambitioner og målsætninger, især når de nyeste tal viser, at vi i 2025 skal være otte milliarder mennesker på samme planet – og halvdelen vil bo i byerne, uden at vi får mere plads. Vi bliver heldigvis ældre og ældre, og vi vil også øge vores energiforbrug med tre pct.

Der er behov for, at vi udvikler byerne til denne virkelighed, og det stiller krav til os som virksomheder. Vi skal byde ind med digitale løsninger, der gør bylivet mere intelligent. Hvis ikke vi forbereder og investerer i det allerede nu, bliver livet i byerne ikke rart for os eller vores børn.

Optimistisk mål

Hos vores naboer i Sverige har regeringen fastsat meget optimistiske, energibesparende mål. Og det er en løftestang for klimaet – både i verden og på arbejdsmarkedet. En halvering af energiforbruget på belysning inden 2020 er et ambitiøst, men også realistisk mål, der skaber afledte effekter, som næsten alle politikere elsker: Grønne arbejdspladser.

Hele 14 procent af verdens elektricitetsforbrug går til belysning, og det er kun, fordi 75 procent af verdens belysning er forældet. På det område har LED lys allerede sat skub i en udvikling, der kan bringe dette tal ned på halvdelen til gavn for kloden. Og den udvikling kan virksomhederne overføre til mange andre industrier og brancher. Vi har de tekniske muligheder til at skabe et bedre og mere bæredygtigt samfund. Men det kræver, at virksomheder tager deres rolle alvorligt og bakker op om dét, som politikerne verden over har arbejdet så hårdt på i mange år.