Trump og Løkke: Hvis der er to, der står sammen på den storpolitiske scene

Præsident Donald Trump og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trykker håndt foran Det Hvide Hus inden et møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Donald Trump havde god grund til at være tilfreds med sit møde med den danske statsminister. Da en storsmilende og tilfreds Lars Løkke Rasmussen kom ud af Det Hvide Hus, gav han den omstridte og utraditionelle amerikanske præsident det måske bedste skudsmål, han har fået udefra, siden han overtog sit embede. Statsministeren sagde det ikke så direkte, men budskabet var ikke til at tage fejl af: Trump er en mand, man kan handle og forhandle med.

De ord må være faldet på et tørt sted og have givet Trump et tiltrængt pusterum på en dag, hvor der blev ved med at falde brænde ned over ham og hans stab i forbindelse med de sager, der ikke vil forsvinde: hemmelig aflytning og de russiske forbindelser. Nogle timer inden  mødet med Løkke Rasmussen havde Trump rettet et nyt Twitterangreb på avisen The New York Times, som han truede med sagsanlæg. En af bladets kommentatorer citerede en filosofiprofessor for at sige, at Trump ikke har nogen anelse om, hvad han selv ved og ikke ved. ”Han er uvidende om sin egen uvidenhed.”

En tidligere dansk topdiplomat, der selv har ledsaget danske statsministre under møder med amerikanske præsidenter, tøver ikke med at sige, at mødet tydeligvis var gået rigtig godt. Danmark har fået en bemærkelsesværdig fortrinsstilling ved at være udvalgt som et af de fire første europæiske lande, hvis ledere har fået foretræde for en nyvalgt amerikansk præsident.  Ifølge diplomaten, signalerer præsidenten, at USA ser Danmark som en værdsat partner. Det tæller ikke kun i forholdet mellem de to lande, men også i det internationale selskab.

Det var tydeligt fra første øjeblik, at der var god kemi mellem de to ledere efter et fast mandfolkehåndtryk i Det Ovale Kontor. Ingen akavede situationer eller pinligt kropssprog. Trump tøvede ikke med at overøse sin gæst med komplimenter, som ”en storartet mand, der præsterer en storartet indsats, vi har et virkelig godt forhold og arbejder sammen på mange fronter.” Der var ingen stikpiller eller syrlige bemærkninger, som Trump ellers ikke holder sig tilbage med.  Efter mødet kvitterede den danske statsminister med en 15 minutter lang briefing, hvor han beskrev Trump som behagelig og nuanceret.

Var der nogen, der sagde, at Trump er skeptisk over for NATO og siger, at alliancen er overflødig? Ja, det har han faktisk selv sagt mere end en gang. Men efter sin dialog i Det Ovale Kontor  kunne Løkke Rasmussen fortælle verden og berolige vores allierede med, at Trump bakker NATO op 100 procent. Han venter blot, at de europæiske allierede påtager sig deres broderpart af byrden og lever op til kravet om at bidrage med 2 procent af deres BNP til NATOs budget. Det er Løkke Rasmussen med på og forklarede, at Danmark ganske vist ikke overdriver på forsvarsudgifterne, ”men det, vi bruger, det bruger vi godt”. Han går ind for at NATO-partnerne hæfter mere solidarisk for at sikre forsvarsalliancen og fortalte, at Danmark vil give forsvarsbudgettet et løft til foråret. Det var ikke uventet noget, Trump satte pris på at høre.

Det lykkedes tilsyneladende Løkke Rasmussen at gennemgå hele sin politiske spiseseddel med bl.a. Europas fremtid, terrorbekæmpelse, flygtninge, frihandel og ikke mindst den grønne omstilling, hvor Danmark viser, at det ikke kun gavner miljøet og klimaet, men også skaber vækst og nye arbejdspladser.

Det er næppe nok til at overbevise Trump og gøre ham grøn, men statsministeren pointerede, at administrationen først er ved at finde sine fødder, og at den i hans øjne  er åben for input udefra. Det er svært at sige, om det er reelt eller kun ønsketænkning i lyset af den forbrødring, der tilsyneladende var ved at udspinde  sig i Det Ovale Kontor.

Men vores statsminister kammede ikke over og var passende afbalanceret i sit referat og sine vurderinger. ”Jeg er fortrøstningsfuld”, sagde han som sin sammenfatning af mødet. Måske var det begyndelsen til et nyt politisk venskab formidlet af flot diplomatisk fodarbejde og solidt politisk håndværk fra statsministerens side tilsat en knivspids dansk lune. Lars Løkke Rasmussen fik mere end blot sat en fod i døren til Det Ovale Værelse. Lad os se, om han også fik åbnet en dør til en præsident, som de fleste mener, er uden for rækkevidde.  Nu kan det være, han kommer til Danmark for at lære mere.