Trafiktavler øger sikkerheden – så se at få dem tændt igen

Transport. De elektroniske trafiktavler er en billig investering, som gavner alle, der kører på motorvejene.

Siden marts 2017 har der været slukket for motorvejenes elektroniske trafik­tavler på motorvejene, og nu skal de pilles ned. Arkivfoto: Steffen Ortmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det giver ikke mening at fjerne de elektroniske trafiktavler på motorvejene. Tværtimod bør tavlerne sættes i drift igen hurtigst muligt til gavn for både trafiksikkerhed og trængselsproblemer.

I stedet for afvikling bør den fremtidige planlægning af infrastrukturen udvikles og omfatte mere ITS (intelligente transport­systemer). Det mener ITD – brancheorganisationen for den danske vejgodstransport.

Siden marts 2017 har de elektroniske trafiktavler på motorvejene stået mørke og ubrugte hen og står nu til at blive pillet ned. Da de var i drift, forsynede de billisterne med opdaterede meldinger om trængsel, ventetider, uheld og andre vigtige informationer til gavn for sikkerheden og fremkommeligheden.

I ITD er vi ærgerlige over, at de elektroniske trafiktavler på motorvejene ikke længere er i brug. For chaufførerne har de været et effektivt og nyttigt redskab i det daglige arbejde.

Derfor vil ITD gerne opfordre til, at politikerne hurtigst muligt prioriterer de relativt få penge, det koster at holde tavlerne i drift. Det er en god samfundsmæssig investering, som gavner alle, der kører på motorvejene.

Det koster ifølge Vejdirektoratet små 30 millioner kroner om året at drive de elektroniske trafiktavler. For de penge får man større trafiksikkerhed, mindre trængsel og mulighed for at nå trafikanterne hurtigt med vigtige informationer.

Tænker man bare lidt længere ud i fremtiden, vil der være endnu flere gevinster ved elektroniske trafiktavler. På sigt bør systemerne udvikles til i større omfang at omfatte dynamisk hastighedsregulering og variable overhalingsforbud, der tager højde for den aktuelle trængsel og så videre. Udviklingen af ITS er et vigtigt led i den løbende teknologiudvikling og digitalisering af infrastrukturen.

I ITD vil vi derfor gerne opfordre politikerne til at handle på det her. Tavlerne er der, de virker, og de er til gavn for hele afviklingen af trafikken. Så find nu de penge, det koster, og få sat strøm til dem igen.