Top 3 – valgets største brølere

Kristendemokraternes eksformand kom med en uheldig bemærkning om kvinder og abort, lige da han havde sluppet tøjlerne. Pia Kjærsgaard gjorde ikke situationen bedre for Dansk Folkeparti med udtrykket »klimatosser«, men den største brøler leverede Alternativet ved at tabe den dagsorden om klimaet, partiet selv havde startet.

Rasmus Nordqvist og Uffe Elbæk fra Alternativet satte dagsordenen for klimaet, men det lykkedes ikke at overbevise vælgerne. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

»Det er, som om alle kvinder skal have en abort for at være moderne og frigjort,« skrev Kristendemokraternes eksformand Stig Grenov på Twitter. En uge inde i valgkampen. Lige efter at han ellers havde smidt tøjlerne og overladt partiet til en ung fremadstormende Isabella Arendt, tog han med ét tweet fuldstændig luften ud af sejlene og den medvind, hun ellers havde skabt ved sin moderne tilgang til livet og partiet.

Jon Stephensen SH Jon Stephensen bylinefoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Jon Stephensen SH NIELS AHLMANN .

»Stigs kommentar er noget, Stig ikke mener. Det er ikke noget, jeg siger, Stig skal undskylde. Det er noget, Stig undskylder,« forsøgte en panisk Isabella Arendt på at minimere skaden – men den var sket. De mange, der følte sig tiltrukket af en familiepolitik, de kunne se sig selv i, løb skrigende bort, da partiets elefant i en glasbutik lige valgte at blande sig en sidste gang.

Gad vide, hvor mange stemmer det Stig Grenov-tweet kostede – mit bud er, at det helt sikkert kostede de 191 stemmer, KD manglede på valgnatten i at nå over spærregrænsen og ind i Folketinget.

Klimatosser

»Klimatosser«. Sagde hun lige det? Ja, det gjorde hun.

»Måske er det alle klima … – hvad er det nu, man kalder dem – klimatosser?« lød det fra Pia Kjærsgaard, da hun på valgaftenen til Europa-Parlamentet 26. maj opfandt det nye og i hendes verden skældsord – som forklaring på Dansk Folkepartis kæmpe nederlag også der.

En af Danmarks mest respekterede kommunikationseksperter sagde til mig dagen efter, at den udtalelse lige der ville koste partiet mindst fire procent yderligere i de i forvejen ringe meningsmålinger til folketingsvalget. Han fik ret.

For lige der – i det sekund – viste den tidligere partileder, at hun og partiet havde mistet grebet om folkestemningen, man ellers så usvigeligt sikkert har mestret i årevis. Som en boomerang ramte ordet »klimatossser« nu Dansk Folkeparti lige i nakken og efterlod hos selv partiets kernevælgere et indtryk af et parti, der ikke længere var værd at stemme på. Værdifællesskabet var der ikke længere, og de bekymringer, man før havde delt, var hos deres vælgere blevet afløst af helt nye som natur og miljø, som DF slet ikke havde svar på eller fandt væsentlige at løse.

Den største brøler

Både Europavalget og folketingsvalget viste, at der næsten ikke længere ville være »os og dem« – ikke at lege med i den historie om splittelse og kløfter. Denne gang blev Danmark til et »vi« et »vi«, ja, med nuancer, men et »vi«, der vil Europa og Danmark som et samlet folk, der skaber forandringer sammen. Og derfor tabte Dansk Folkeparti så gigantisk stort.

Alternativet. Hvordan kunne det lykkes Alternativet at tabe den klimadagsorden, partiet selv havde startet, og som partiet nu fik serveret på et sølvfad, ja, som blev et afgørende valg for mange om, hvor krydset skulle sættes. Især hos de unge førstegangsvælgere. Det er mig en gåde. En gåde at partiet og dets ledelse slet ikke evnede at tale klart og tydeligt og stå fast på den dagsorden. Ikke formåede at trænge igennem med, at kun ét parti var ægte grønt, men i stedet forplumrede og mudrede stort set alle debatter og partilederrunder, så andre kunne snuppe den eneste dagsorden, partiet rigtigt havde. Det er måske dette folketingsvalgs største brøler og gåde.