Teknologi handler ikke om manden mod maskinen

Management. Lad kunstig intelligens og automatiseringer skabe plads til flere varme hænder

Robotter og kunstig intelligens får mange til at frygte for deres job. Arkivfoto: Mike Blake/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge sad jeg i et dommerpanel, hvor vi blev præsenteret for kreative ideer til, hvordan teknologi kan hjælpe med at forbedre livskvaliteten for kvinder i flygtningelejre. Omdrejningspunktet var som sådan ikke højteknologiske løsninger – teknologien var kun et underliggende element, der gjorde udviklingen mulig.

Det var også i sidste uge, at Carlsberg delte historien om, hvordan de bruger kunstig intelligens i udviklingen af nye øl. Teknologien hjælper Carlsberg med at smage og udvikle forskellige øltyper, så de på mere intelligent vis kan bringe kvalitetsøl på markedet.

Selv om det vel næppe er nyt for nogen, at vi lige nu er vidner til en omfattende digitalisering af samfundet, bliver jeg alligevel begejstret nærmest dagligt, når jeg oplever nye teknologiske fremskridt og perspektiver, som ændrer nogle grundlæggende vilkår for vores samfund.

Samtidig oplever jeg en bekymring og usikkerhed over den øgede digitalisering. Har vi tillid til virksomheder og offentlige instanser? hvad sker der med vores data? Vil vi sætte os ind i en bil, når den en dag bliver førerløs? Og måske den største bekymring, jeg oplever: Hvad sker der med vores arbejdspladser, når digitaliseringen fører til automatisering af menneskelige opgaver – og gør nogle af os på arbejdsmarkedet overflødige?

For et års tid siden hørte jeg en historie om nogle forskere fra Stanford, der analyserede flere end 20.000 bøger ved hjælp af big data og machine learning, og fandt frem til opskriften på en bestseller. Betyder det så, at opskriften bliver brugt på alle bøger fremover? Nej, selvfølgelig ikke. Vi vil fortsat gerne læse den autentiske roman skrevet fra kunstnerens hjerte.

Men eksperimentet er vigtigt for udviklingen af brugbare scenarier – og for de etiske diskussioner om, hvor langt vi ønsker at tage udviklingen.

Jeg har set et af de mest interessante scenarier udfolde sig i sundhedsvæsnet, som eksperimenterer med kunstig intelligens i diagnosticeringen af cancerpatienter. Her får lægerne indsigt i enorme datamængder om andre cancertilfælde, hvilket betyder, at de hurtigere kan diagnosticere patienterne og målrette en individuel behandling.

Så mens vi på den ene side er bekymrede over, at teknologien vil fjerne arbejdspladser, er den altså også med til at forbedre vores liv.

Måske har vi behov for at ændre vores syn på den teknologiske udvikling. Måske er det ikke et spørgsmål om enten eller – om manden mod maskinen. Måske vi bør se den teknologiske udvikling som et spørgsmål om, hvad manden kan opnå sammen med maskinen?

I stedet for at se på robotter og kunstig intelligens som en mulighed for at erstatte menneskelige ressourcer – og dermed som en måde at optimere bundlinje og spare penge på – bør vi måske se det som en mulighed for at skabe innovation, vækst og bedre velfærd på sigt.

Jeg tror på, at vi kan skabe et samfund, hvor vi automatiserer den offentlige transport med førerløse biler og lignende og til gengæld investerer i flere varme hænder og bedre adgang til sundhedssystemet. Det er ikke et spørgsmål om ny teknologi vs. arbejdspladser. Det er et spørgsmål om, hvordan vi får skabt mere værdi mellem manden og maskinen i fællesskab. Bør samtalen ikke snarere handle om det?

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk