Teknologi er gødning til beskæftigelsen i industrien

Synspunkt

Claus Jensen Formand Dansk Metal Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af de kommende to år vil antallet af ansatte i industrien med stor sandsynlighed runde 300.000 lønmodtagere. Selv om det stadig er væsentligt færre, end der var beskæftiget i industrien for 10-15 år siden, så er det alligevel en markant milepæl.

I løbet af de seneste 15 år er produktiviteten blandt medarbejderne i de danske virksomheder vokset støt. 2,7 procent om året fra 1995 til 2015. Det skyldes bl.a., at virksomhederne og ikke mindst deres ansatte er helt i front, når det gælder brugen af ny teknologi. Der er mange, der frygter, at robotterne overtager deres arbejde. Det, mener jeg dog, er en alt for snæver måde at betragte det på. Robotterne er faktisk en vigtig faktor for at fastholde og tilbageerobre danske arbejdspladser. Uden robotter ville beskæftigelsen med garanti ikke runde de 300.000, som vi altså nu har i sigte.

Krisen var meget hård ved industriproduktion over hele kloden – også i Danmark. Men den slog os ikke ihjel. De seneste ti år har været en afgørende æra for at genoprette Danmark som produktionsland. En udfordring, jeg vil vove at påstå, er lykkedes. Vi ­lever af vores eksport, og jeg tror, det ligger dybt i den danske dna, at vi netop er et produktionsland. Vi kan noget særligt, vi har dygtige faglærte, og vi har en tradition for at levere godt og gedigent håndværk. I en årrække var det populært at producere meget for mindre. Outsourcing af produktion var en trend, og industrien i Østen buldrede derudaf med billige produkter i massevis. Den tendens er heldigvis bremset, og vi mærker nu tydeligt, at »made in Denmark« igen er blevet et kvalitetsstempel, som virksomheder i både ind- og udland nærer stor tillid til. Ikke mindst på grund af den markante teknologiske udvikling på de danske virksomheder.

Der er derfor grund til at fejre, at antallet af beskæftigede i industrien fortsat stiger. Hvis kurven skal klatre endnu længere den rigtige vej, så er der brug for, at vi uddanner de rigtige hænder til fremtidens arbejds­marked. Vi skal med en målrettet uddannelsesindsats ­løfte langt flere fra ufaglært niveau til faglært, ligesom efter- og videreuddannelse igennem hele arbejdslivet skal være en naturlig del af vores hverdag.

Populært sagt skal det være lige så selvfølgeligt at planlægge sin efteruddannelse som sin ferie. På den måde kan medarbejderne følge med udviklingen og håndtere den nye teknologi, øge produktiviteten uden at løbe hurtigere og ad den vej sikre sig en god løn.

Ny teknologi er en del af løsningen, ikke en del af problemet.