Synspunkt: Ny skatteskandale på 80 milliarder!

Foto: Erik Refner.
Læs mere
Fold sammen

I Berlingske 13. oktober 2017 oplyser Landbrug & Fødevarer, Finans Danmark, FSR-danske revisorer samt Håndværksrådet blandt andet, at »knudrede detaljer i skattereglerne forhindrer i øjeblikket, at de selvstændige kan bruge nogle af de flere end 80 milliarder kroner, som de ifølge Danmarks Statistik har opsparet i virksomhedsordningen, på investeringer.«

Det er forkert af flere årsager. Dels er det ikke udelukkende de selvstændiges penge, idet der hviler et latent skattekrav herpå – det er altså også samfundets penge. Dels er der intet, der hindrer dem i at bruge pengene – de skal bare hæves i kassen, som lovens systematik nu engang er. Endelig er der intet, der forhindrer, at pengene bruges på investeringer, som har med den foreliggende virksomhed at gøre.

Forslaget fra de fire organisationer synes reelt at indebærer, at de misbrugsmuligheder, som blev lukket ved lov nr. 652 af 8. juni 2016, genindføres.

Følges de fire organisationers forslag, kommer der – som postuleret af organisationerne – sikkert flere i arbejde. Det er bare fortrinsvis i revisor- og advokatkredse.

Hvad værre er – det er betydelig risiko for, at de 80 milliarder i betydelig omfang aldrig kommer til beskatning, som de ellers skal.