Synspunkt: Digital fremtid skal bygge på den danske model

Når et samfund mister evnen til at forestille sig fremtiden, bliver det angstfyldt og overdrevent beskyttende over for alt, hvad det har«. Sådan skrev Berlingskes samfundsredaktør, Bent Winther, på debatsiderne lørdag 18. marts. Han kritiserer den politiske debat for at hænge fast i fortiden, og han konkluderer, at fremtiden måske er for vigtig til at overlade til politikerne.

Synspunkt: Digital fremtid skal bygge på den danske model Fold sammen
Læs mere
Foto: asharkyu

Skulle man forlænge provokationen ud i de danske virksomheder, kunne man spørge, om fremtidens digitale forretningsmodel er for vigtig til at overlade til den nuværende ledelse? Ligesom politik i høj grad handler om at se godt ud i døgnets debat, har mange ledelser travlt med næste kvartalsresultat. Men et gennemdigitaliseret Danmark bliver ikke bygget som en sprint, og resultaterne viser sig ikke i den indeværende valgperiode.

På samme vis skal virksomhederne forsimple deres digitale infrastruktur, før de kan høste fordelene af en digital forretningsmodel. IT-direktøren driver en stor og kompleks installation, som er kritisk for at drive forretningen i dag, men har hun tid til at sætte det lange lys på?

Personligt deler jeg optimisme og virketrang med andre aktører i IT-branchen og med de iværksættere, som øjner mulighederne i en digital verden. Mange af vores aktiviteter handler om at skabe forløb og workshops, hvor virksomheders ledere, brugere og partnere arbejder sammen om at designe fremtiden. Hvordan kan vi række ud til andre og skabe værdi? Hvordan kan vi imødekomme nye behov? Hvem skal vi arbejde sammen med? Virksomhederne skal også forestille sig og bygge deres fremtid.

Samfundsmæssigt fornemmer man, at mange frygter, at teknologien tager deres arbejde. Derfor er det positivt at læse om en alliance mellem beskæftigelsesministeren og Dansk Metal om at rykke fælles ud med et positivt perspektiv i forhold til robotteknologi i industrien.(Berlingske Business 20. marts).

Faktisk kan et avanceret dansk produk­tionsapparat skabe job i stedet for det modsatte. I min optik er det den danske model, når den er bedst. Regering, virksomheder og fagbevægelse går sammen om en samfundsudvikling, så den bidrager til sammenhængskraft og får social balance.

Vi kunne bruge samme tænkning på andre områder. Ikke mindst i den offentlige sektor, hvor de store faggrupper inden for eksempelvis undervisning og sundhed har meget at byde på. Skal vi aktivere denne ressource, skal stat, fagfolk og iværksættere arbejde sammen om at designe den softwareintelligente »robot« efter den danske model. De store offentlige faggrupper skal gå konstruktivt ind for at sætte et solidt dansk fingeraftryk på den kommende intelligente teknologi, men så har vi også en stor dansk eksportmulighed. Derfor er det vigtigt, at flere kan forestille sig en fremtid, hvor software og digitalisering hjælper os.

Vi står på randen af en fjerde industriel revolution, og vi skal selv forme den, så den ikke bare skyller ind over os med amerikanske, kinesiske og russiske fingeraftryk.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk