SYNSPUNKT: Bitcoin er færdig – længe leve blockchain

Kryptovaluta. Gør kronen digital – og Danmark til foregangsland for blockchain.

Når en kryptovaluta ikke haren institution bag sig, er den i frit fald, når tilliden er væk – men Danmark kan vinde på at gå forrest ved at gøre kronen digital med staten og Nationalbanken som garant, skriver Jesper Bo Jensen. Illustration: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal være en stat bag en moderne valuta – derfor falder bitcoin-­kursen. Når en såkaldt krypto­valuta ikke har nogen institution bag sig til at sikre værdien af valutaen, så vil den falde frit, når først tilliden er væk. Der sker for bitcoin i øjeblikket og vil ske for de øvrige krypto­valutaer, når deltagerne i det pyramidespil, disse nyskabelser udgør, mister tilliden til dem.

Hvad gemmer sig af værdi inden i en bitcoin? Der er blot en række krypterede nuller og 1-taller inden i den digitale token, vi kalder en bitcoin. Der er et avanceret verificeringssystem på transaktioner – også kaldet blockchain-teknologi – så hver enkelt bitcoin er verificeret af en lang række servere, og vi har en historie helt tilbage til skabelsen af den enkelte bitcoin.

Det er interessant teknologi, men er der noget værdibærende inden i en bitcoin eller andre kryptovalutaer? Er der ejerskab til noget af værdi? NEJ – der er ikke værdier inden i disse kryptoer.

Er der værdi i en guld- eller sølvmønt? Ja, der er der vel, men guld og sølv varierer i pris. Derudover er der også en stat og en ­centralbank (i Danmark Nationalbanken) bagved. En stat sætter sin værdi, prestige og handlekraft bag mønten og bag ved et lands valuta.

Hvis landet er troværdigt, har valutaen en værdi. Valutaen findes endnu både som pengesedler og elektroniske registreringer af penge på konti. Hvis der står en stat og en centralbank bag, har pengene værdi. Indskud i almindelige banker er sikret via en såkaldt lender of last resort i form af en centralbank, der vil sikre bankernes eksistens i tilfælde af et run på banken, hvor alle vil hæve deres penge. Så træder centralbanken til med ubegrænset udlån – i hvert fald i langt de fleste tænkelige tilfælde. Der er derfor værdi og garantier bag almindelige valutaer.

Det er derfor, vi kan stole på kroner, euro, dollar og yen, og derfor at Zimbabwe ikke har egen valuta i dag – ingen stoler længere på landets regering og centralbank.

Garanten bag kronen er National­banken og den danske stat. Så vi kunne godt skabe en digital valuta af kronen og udnytte fordelene ved blockchain-tekno­logien. Så vi kunne skabe en digital udgave af kronen parallelt med den almindelige krone og sikre værdien ganske som med kronen i dag via Nationalbanken, der også skulle udstede denne digitale krone.

Så kunne betalinger gå via helt normale kanaler som e-mail, SMS og andre digitale kanaler via apps mv. Det ville give danske virksomheder og hele samfundet et gigantisk forspring med ny teknologi til nye betalingsformer og gøre os i stand til at modstå truslerne på betalings­området fra virksomhed som Apple, Google og Amazon. Det ville give os et fantastisk teknologiløft og være af stor værdi.

Den finansielle sektor vil ikke elske ideen. Her er transaktioner i det gamle system en stor indtjeningskilde. De kan jo så deltage i konkurrencen om at skabe et godt, nyt system. Vi andre vil spare milliarder af kroner ved at kunne betale direkte med en ­e-mail, SMS eller lignende digital kontakt.