Storm i Skat og Nationalbanken

Mens stormen og dens eftervirkninger er et fyldigt tema i næsten enhver samtale, så mærkes den kolde vind helt anderledes bidende i såvel Nationalbanken som i Skat.

Mens stormen og dens eftervirkninger er et fyldigt tema i næsten enhver samtale, så mærkes den kolde vind helt anderledes bidende i såvel Nationalbanken som i Skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her står flere hundrede mennesker til at blive fyret, så de har langt mere alvorlige emner at tale om, end om stormen nu bringer J-dagen i fare (på fredag, når Carlsberg lancerer årets julebryg).

Mens alle var ved at gå i stormberedskab mandag eftermiddag, releasede Nationalbanken en lille tør pressemeddelelse med overskriften: »Overvejelser om reduktion i antallet af medarbejdere i Nationalbanken«.

Bag den formalistiske indgang gemte sig nyheden om, at cirka 55 ansatte (svarende til knap ti procent) skal forlade Nationalbanken inden foråret 2015.

Til den tid vil bankens nye IT-systemer nemlig være på plads, så der bliver brug for færre ansatte, og i øvrigt kan der spares folk, fordi Nationalbanken ikke længere behøver at holde så højt et beredskab som under finanskrisen. Fyringsrunder kan altså også forekomme i Nationalbanken nu.

I Skat er det ingen overraskelse, at der skal skæres i personalet, for det blev allerede varslet i sommer. Men barometeret røg alligevel helt op på storm, da det blev meddelt, at der 13. november skal uddeles 330 fyresedler foruden 100 frivillige fratrædelsesaftaler.

Medarbejderne raser og beskylder Skats ledelse for at tænke for »finansministerielt«, og de mener slet ikke, at IT-systemerne er oppe at køre som planlagt.

Men ledelsen i Skat skal have ros for at holde fast i planen – uanset dens kedelige konsekvenser for enkeltmedarbejdere over hele landet – for alt for mange chefer har svært ved at holde fast, når der er brug for at høste gevinsten af investeringer i ny teknologi.

Der er altid argumenter for at fortsætte med samme bemanding som hidtil, men hvis nye IT-systemer skal være med til at skabe mere værdi på en arbejdsplads, dur det ikke at blive hængende i gamle vaner. Der skal nødvendigvis skæres ned, og så er der også ekstra pres på at få systemerne gjort helt færdige. Det gælder også i foretagender som Skat og Nationalbanken.