Stop klagesangen og tag ansvar

Synspunkt. Drop snak om flaskehalse og mangel på arbejdskraft i automation- og robotbranchen. Kom i gang i stedet for og tag ansvar som virksomhedsleder.

Industrien skriger på unge kvalificerede IT-folk, hvis væksten skal fortsætte. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg får ondt i ørerne af at høre den evindelige klagesang om mangel på arbejdskraft i automation- og robotbranchen. Hver gang en positiv historie om vækst finder vej til medierne, udløser den straks et kor af eksperter og virksomheds­ejere, som messer om flaskehalsproblemer og de unges manglende interesse for at arbejde med teknologi. Stop nu denne skingre støjforurening.

Kig på din egen virksomhed og gør noget ved de manglende ansøgere. Du har som arbejdsgiver selv et stort ansvar for at gøre din virksomhed attraktiv.

Odense bliver ofte udråbt til robotternes smørhul, men robotter er jo kun en meget lille del af det, som virksomheder her på Fyn har succes med. Jeg kan som direktør for en virksomhed med en digital profil ikke bare læne mig tilbage og forvente, at velkvalificerede ansøgere står i kø til et job, når vi slår en ledig stilling op. Og det gør vi tit. Det er mit ansvar, hvis jeg kommer til at mangle dygtige ansatte. Ikke samfundets eller politikernes.

Tidligere på året opfordrede erhvervs­minister Brian Mikkelsen – i et tillæg til Børsen om rekruttering af arbejdskraft til IT-branchen – til mere digital begejstring. Blandt ministerens forslag var, at elever i folke­skolen skulle tilbydes valgfag i programmering, og at den hollandske teknologipagt med fordel kunne kopieres til danske forhold. En pagt mellem det offentlige, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og erhvervs­organisationer, der har til formål at få flere til at vælge en teknologisk uddannelse.

Det lyder jo umiddelbart meget fornuftigt, og begejstring er altid godt. Men hvorfor skal det være nødvendigt med en pagt? Det er da bare at komme i gang med sam­arbejdet med parter, der kan gavne din virksomhed.

Inviter de studerende indenfor. De kommer med nye ideer og input, som er sundt på alle måder.

Synliggør de jobmuligheder, der er i at udvikle hardware og software til automation i din virksomhed. Skab et sundt arbejds­miljø, hvor der er fokus på work-life balance, så de unge ikke kan vente med at blive ansat i din virksomhed, når de er færdige med deres uddannelse.

Vi har siden april 2016 samarbejdet med Syddansk Universitet (SDU) og Erhvervs­akademiet Lillebælt. Det samarbejde er kommet i stand på vores eget initiativ. Vi gør det ikke for at tjene penge på at undervise, vi gør det for vores egen og vores kunders skyld. For at sikre arbejdskraft i fremtiden.

Vores ansatte har undervist på SDU, og SDU bruger vores komponenter og vores softwaremiljø i undervisningen. Desuden har studerende haft praktikplads og lavet afgangsprojekter hos os i virksomheden. Vi tilbyder de studerende at komme på skolebænken i vores virksomhed, hvor der bliver mulighed for at komme et lag dybere ned i forståelsen af den software, der bliver brugt. Vi har både avancerede simulator­programmer, maskiner og robotter stående, som de studerende kan bruge som test­laboratorium.

Det betyder, at de studerende kan få de bredt efterspurgte kompetencer hos os, og at vi som virksomhed ruster os til fremtiden ved at give de studerende interesse og de rette færdigheder inden for automations­området. Når vi bruger vores egne ansatte som undervisere til den undervisning, vi skal lave for de studerende fra SDU, kan det ikke undgås at blive meget praksisnært.

Jeg er overbevist om, at det har en afgørende betydning for rekruttering af nye medarbejdere fremover.

Da brancheorganisationen Technology Denmark holdt en konference tidligere i år for IT- og tech-talenter, Tech Talent Con­ference i Odeon i Odense, som et led i kampen mod den akutte mangel på kvalificeret arbejdskraft, blev organisationens direktør, Mette Beck-Nielsen, bedt om at sætte ord på udfordringen.

Svaret var: »Man siger, at der vil mangle 19.000 IT-specialister i 2030, medmindre man gør noget, så det er en ret kraftig mangelsituation. Det, virksomhederne siger over en bred kam, er, at udfordringen med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft er deres største og egentlig en væksthæmmer.«

Hos B&R oplever vi stor vækst. Vi har rundet de første ti nye ansatte i år, og det er en udvikling, der kun ser ud til at fortsætte.

Men vi mangler ikke ansøgere. Vi kan skaffe kvalificerede medarbejdere på alle niveauer. Det kan vi i høj grad takke os selv for.

Jeg vil meget gerne invitere erhvervs­minister Brian Mikkelsen på besøg, så han kan høste af vores gode erfaringer med at sikre, at der hele tiden står unge kvalificerede kandidater klar til at arbejde i vores virksomhed.