Stærkt dansk indhold kræver lige vilkår på TV-markedet

Mediemarked. DR og TV 2 har en så aggressiv adfærd, at det undergraver forretningsmodellen på TV-markedet.

ARKIVFOTO 2014 af DR Byen Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Mange politikere og mediefolk taler bekymret om, hvordan vi dog kan sikre dansk indhold i et mediemarked, som amerikanske mediegiganter er ved at sætte sig på. Mange forhold spiller ind, men der er i hvert fald én forudsætning, der skal være på plads: Der skal være lige vilkår mellem private og statslige aktører, og det er der ikke i dag.

På TV-markedet – i omsætning og medieforbrug suverænt det største – er det staten med DR og TV 2, der svinger takt­stokken. De to TV-stationer sidder på over 70 pct. af forbruget, og deres aktiviteter og initiativer har stor betydning for de private aktører på markedet.

Det mærker vi aktuelt med streaming­tjenesterne DR TV og TV 2 Play:

– DR vil ikke nøjes med egne produktioner, men vil også indkøbe udenlandske serier og film på det kommercielle marked og inkludere dem i DR TV.

– TV 2 sælger sine seks TV-kanaler billigere til seerne på nettet, end hvad TV-distribu­tørerne skal betale for retten til at have dem i en TV-pakke.

Vi ønsker ikke at bremse den teknologiske udvikling. TV-distributørerne arbejder også med at udvikle attraktive streamingtilbud. Det er bare ikke statens opgave gennem DRs og TV 2s streamingtjenester at føre en så aggressiv markedsadfærd, at det undergraver den finansieringsmodel på TV-markedet, som er under pres fra udlandet.

TV-distributører som YouSee, SE Stofa, Waoo, Boxer, Canal Digital samt de mange private antenneforeninger er med knap fem mia. kr. om året de største økonomiske bidragydere til dansk TV-indhold. Hvis dette led forsvandt i dag, ville det have uoverskue­lige konsekvenser for en stor del af dansk kulturliv.

TV-stationerne ville miste knap fire milliarder kroner i direkte salgsindtægter – lige så så meget som DR og TV 2 Regionerne får i licens. Og rettighedshavere som producenter, skuespillere, forfattere og andre kreative kræfter ville miste de knap 1,2 mia. kr., som distributørerne betaler i såkaldt retransmissionsafgift. En afgift, som de facto betaler en stor del af lønnen til bl.a. medvirkende, fotografer og forfattere i serier og underholdning. »Herrens veje« og »Vild med dans« ville være væsentligt dyrere for DR og TV 2 uden det indirekte tilskud fra retransmissionsafgiften.

Hverken DR eller TV 2 betaler det samme i rettighedsbetaling som distributørerne. For en TV-pakke med alle TV 2s kanaler skal der betales 30 kr. i afgift hver måned. Når TV 2 sælger samme kanaler i TV 2 Play, skal der ikke betales samme afgift. Når DR og TV 2 er med til at drive afvandringen fra f.eks. kabel-TV, er taberne ikke bare distributørerne

.

Der er behov for en reform på TV-markedet, der kan skabe lige vilkår for statsejede og private virksomheder. BFE foreslår:

– TV-stationerne skal betale alle rettigheder, også dem som i dag betales af distributørerne. Dermed stiger bl.a. DRs og TV 2s udgifter, men de får pengene hjem ved at hæve kanalpriserne over for distributørerne, og rettighedshaverne er sikret betaling.

– DR skal målstyres efter få enkle krav, der stiller mindstekrav til f.eks. andelen af dansk indhold, begrænsning på indkøbt udenlandsk fiktion eller krav om, at DR lægger flere produktioner ud til private TV-producenter.

– Krav til statsejede TV-stationerne om fair, ensartet prispolitik, så de ikke har mulighed for at underbyde TV-distributørerne.

– Reform af rettighedssystemet, så det i højere grad afspejler den digitale verden. Som det er i dag, hæmmer det innovation ved at overtaksere bl.a. streaming, frit TV-valg og små TV-pakker.

I går offentliggjorde Finansieringsudvalget under Kulturministeriet sin rapport om nye modeller for finansiering af dansk digitalt indhold. Vi ser frem til, at rapporten kan føre til en nødvendig justering af konkurrenceforholdene på markedet.

De private aktører bidrager med flere penge end staten til dansk indhold. Det er barokt, at de to største og statsejede TV-stationer går forrest med at undergrave den indtægtsstrøm, man så gerne vil bevare.