Stålsat Trump sætter dagsorden igen

Trumps told på stålproduktion fra EU, Canada og Mexico løb med sidste uges overskrifter - og gør det sikkert også med denne uges.

Foto: YVES HERMAN

Velkommen til en uge i grundlovens tegn. Tirsdag er grundlovsdag, en fundamental dag for os danskere. Den skal vi huske at fejre. Vi står også foran et fodbold-VM, hvor vi satser på, at der bliver masser at juble over.

Mindre grund til fejring giver den eskalerende handelsstrid mellem USA og en stribe lande, herunder EU-landene, grund til. Præsident Trumps beslutning i sidste uge om at indføre told på stålprodukter fra EU, Canada og Mexico ryddede forsiderne - og det fortsætter med garanti i denne uge.

Stål: Svinemaver. Kanoer. Bourbon-whisky. Det er nogle af stridspunkterne i stålkonflikten mellem EU, Canada og Mexico på den ene side og Trumps USA på den anden. For mens USA indførte told på stålprodukter, reagerede modparterne med straftold på bl.a. noget så forskelligt som whisky og svinemaver. Og det slutter ikke der. For f.eks. EU er i fuld gang med at finde amerikanske produkter, som nu kan vente at få lagt told ovenpå.

Alt tyder simpelthen på, at det, der nu er en toldstrid, snart vil ekalere til en egentlig handelskrig. Taberne vil findes på begge sider af toldgrænserne. For det kan godt være, at Donald Trump satser på, at han via ekstratolden kan få presset flere amerikanske varer ud på eksportmarkederne og få skåret i handelsbalanceunderskuddene, når importen falder, men det kommer ikke til at ske uden sværdslag.

Den ukendte brik i spillet, der altså endnu blot er stridigheder, men som meget let kan ende som en fullblown handelskrig, er Kina. Foreløbig har USA og Kina talt pænt med hinanden og lovet mere samhandel. Men lur mig, om tonen ikke snart bliver sur - og så skal vi se krig.

For verdensøkonomien er stridighederne selvsagt dårligt nyt. Heldigvis er udgangspunktet godt med vækst de fleste steder og virksomheder, som tjener gode penge. Aktiemarkederne har dog allerede reageret på toldkampen, og den kommende uge vil med sikkerhed blive urolig. Så følg godt med, der er både tab og gevinster at hente på den konto.

Chill-out-bank: Kommer du forbi København i denne uge, så benyt muligheden til at besøge et helt nyt butikskoncept.

Bank-bager-lounge i ét. Bag det særegne koncept - jeg har i hvert fald ikke set noget lignende før - står Arbejdernes Landsbank.

Den nye chill-out-afdeling åbnede på hjørnet af Nørre Voldgade og Frederiksborggade i København i fredags. Vi har tidligere set Jyske Bank lave små lounge-områder, hvor kunder og besøgende kunne nyde en kop kaffe. Men Arbejdernes Landsbank blander kortene på en helt ny måde, så de skal gennem en rigtig Emmery-bager, før de finder trappen til banken. Og er du kunde i banken, er der gratis kage at hente.

Tja, hvad skal man mene? Anderledes bliver det ihvertfald. Men tag forbi og dan dig din egen mening, hvis du har et ærinde i indre København i den kommende tid.

VM: Og så er det jo ingen hemmelighed, at vi står foran VM. I denne uge er landsholdets testkampe blevet skudt i gang og kommer som perler på en snor inden afrejsen til Rusland.

Ja, jeg er måske lidt tidligt ude. Men det bliver altså stort, og jeg tror fuldt og helt på, at Danmark nok skal gøre en god figur. Om Christian Eriksens kone ellers vil, og graviditeten er vel overstået. For uden vores lille fynske boldmagiker bliver det umuligt at få succes.

Så fuld optimisme herfra, inden bolden ruller i Rusland. Det samme gælder vist ikke for dansk erhvervsliv. For fodbold-VM følges traditionelt af massive erhvervsfremstød og annoncekampagner. Denne gang tyder alt dog på, at det bliver i småtingsafdelingen. EUs sanktioner efter Ruslands Krim-annektering fortsætter med at spænde ben for de danske virksomheders mulighed for at gøre noget som helst i Rusland. Selv Carlsberg, som ellers fylder godt op med deres russiske bryggerier, holder forholdsvis lav profil, så vent ikke mange spændende tiltag fra den kant.

Så husk at fejre grundlovsdag - og forvent så ellers en uge i stålets tegn. Og Trumps, selvfølgelig. Den cocktail er jo altid garant for spænding og overraskende beslutninger.

Peter Suppli Benson er erhvervsredaktør på Berlingske.