Sorte håndværkere tager ikke lærlinge

Hvis håndværkerfradraget forsvinder, kan unge få endnu sværere ved at finde en læreplads

Håndværkerfradraget er det til dato bedste værktøj til at bekæmpe sort arbejde, skriver Jakob Brandt. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge regeringens finanslovsforslag skal boligjobordningen fortsættes – men uden håndværkerfradraget. Det er et stort tab. Ikke bare i kampen mod sort arbejde, men også for de unge i erhvervsuddannelserne, som i dag mangler lærlingepladser. En tredjedel af bygge­virksomhederne vil tage færre lærlinge, hvis fradraget falder.

I de seneste måneder har SMVdanmark og andre erhvervsorganisationer gentagne gange opfordret regering og støttepartier til at bevare håndværkerfradraget som en del af boligjobordningen.

Vi har dokumenteret, at ud over at styrke det danske erhvervsliv er ordningen også det – til dato – bedste værktøj til at bekæmpe sort arbejde. Sort arbejde koster staten milliarder af kroner i tabte skatteindtægter hvert år og stjæler kunder fra de håndværkere, der arbejder lovligt. Mange af vores medlemmer er håndværkere, som har erfaret, hvordan ordningen har givet kunderne incitament til at fravælge sort arbejde. Også kunderne har været tilfredse.

En undersøgelse, som SMVdanmark fik lavet via YouGov, viste, at 59 pct. af de adspurgte syntes, det var en dårlig idé at fjerne håndværkerfradraget. Mere interessant er det, at 33 pct. af de adspurgte, som tidligere har købt sort arbejde, køber mindre sort som følge af ordningen.

Men der er en anden og lige så vigtig grund til, at håndværkerfradraget bør beholdes. I dag står mange af de unge i erhvervsuddannelserne og mangler lærepladser, som er en påkrævet del i deres uddannelsesforløb. Sjovt nok kan de ikke starte deres praktikforløb hos nogen, der arbejder sort.

Hvis håndværkerfradraget forsvinder, kan de derfor få endnu sværere ved at finde en læreplads. En tredjedel af vores adspurgte medlemmer siger nemlig, at hvis ordningen forsvinder, vil de ansætte færre eller ingen lærlinge som følge af den faldende efterspørgsel. Regeringens forslag vil derfor indirekte have en kæmpe negativ indvirkning på unge i erhvervsuddannelserne.

Flere prognoser viser, at Danmark vil komme til at mangle kvalificeret arbejdskraft i nær fremtid. Og muligheden for at få en læreplads er noget af det mest afgørende for at få flere unge mennesker til at vælge en faglært uddannelse frem for gymnasiet.

At bevare håndværkerfradraget giver derfor god mening, ikke kun for at begrænse omfanget af sort arbejde, men også som led i en bedre uddannelsespolitik for alle de unge, som vælger en erhvervsuddannelse. For som sagt tager de sorte håndværkere ikke lærlinge.