Sommerens kulturbuffet

Foto: Axel Schütt. Denne sommer kan byde på kulturelle oplevelser som museer, musik, jazz, revyer,film og bøger. På billedet ses kunstmuseet ARoS i Aarhus. 
Læs mere
Fold sammen

De er der tit, de travle erhvervsfolk, deres ægtefæller og partnere. Til åbninger, premierer, ferniseringer i sæsonen. Mange overser denne frugtbare forbindelse mellem erhvervs- og kulturliv. Det, jeg oftest hører fra erhvervsfolkene, er, at de gerne ville endnu mere, men at tiden er den knappe faktor. Så er det heldigt, at sommertid også er kulturtid.

Klassisk musik: Hindsgavl Festival frem til næste fredag har klassisk musik med internationale navne. I næste måned rykker Den Kongelige Opera ud i sommerlandet.

Jazz: Københavns jazzfestival slutter søndag, men fra i dag og til næste lørdag er der 260 koncerter ved Aarhus Jazz Festival.

Museer: Alle bliver trætte efter et par timer, så det giver mening at kombinere kunst med udendørsoplevelser. I Aarhus kan man starte i »Den gamle By« fra de ældste tider og særligt se den ny 1974-karré, for så at gå på ARoS og se »Guld«, hvor guldalderen kommer til live. På Nivaagaard er der en dejlig »Lundbye og Kierkegaard«-udstilling og en pragtfuld engelsk havevandring. I København kan Nationalmuseets »Viking«-udstilling kombineres med »Degas« på Glyptoteket; Ordrupgaard har forlænget udstillingerne af impressionisten Mary Cassatt og Anna Sybergs blomsterbilleder, og den dejlige park nær Dyrehaven er en afstigningsmulighed, mens en tur på Arken, hvor verdenskendte Ai Weiwei netop er blevet udstillet, og kan forlænges med en gåtur i strandparken.

Revyerne er alle steder i sommerlandet – fra Hjørring i nord til Bornholm i sydøst..

Eller hvad med film på en regnvejrsdag. For eksempel »Lincoln« eller »Hitchcock«.

Bøger: Tom Kristensens »Hærværk« er lige genudgivet og er en stærk læseoplevelse om sjæleligt forfald. Leif Davidsens »Patriarkens hændelige død« er en flot kærlighedshistorie og et gysende nærbillede af dagens Rusland. Murakamas »1Q84« i tre bind er en art kriminalgåde og magisk realisme.

Sommerlandet viser sig fra sin flotteste side i disse dage, og kulturlivet har masser at byde på sådan en sommer. Og til at indhente noget af det, der ikke blev tid til undervejs.