Sognepræst og folketingskandidat: Der mangler i den grad politisk integritet

I podcasten »Den smukke borgerlighed« taler Marie Høgh, sognepræst, debattør og folketingskandidat for De Konservative, og den tidligere Venstre-minister Søren Pind om Vestens ukrænkelige værdier, misbrug af kristendommen og mangel på ideologisk ophav blandt de politiske partier.

Sognepræst og debattør Marie Høgh medvirker i podcasten »Den smukke borgerlighed« Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Et land og et demokrati kan ikke opbygges med love og regler alene. Det kræver også en fælles forståelse af kultur, religion og ånd. Man må derfor hverken betragte mennesket som en kødpølse eller som et spøgelse, men som en sammenhæng af de to ting, lyder det fra Marie Høgh, der er sognepræst, debattør og folketingskandidat for De Konservative.

I podcasten »Den smukke borgerlighed« kigger hun sammen med Den tidligere Venstre-minister Søren Pind tilbage på de begivenheder, som har haft stor betydning for vores kulturforståelse. Heriblandt murens fald i 1989, som, Marie Høgh mener, blev efterfulgt af en sorgløs tid med dyrkelse af individet og en forståelse af mennesket som noget, der var løsrevet fra alle kulturelle og religiøse sammenhænge. Og 90’erne led derfor et åndstab.

»Vi troede, at menneskets mørke historie var slut. Vi glemte, at der også er ondskab i verden. At der også bor ondt i et menneske. Vi lukkede øjnene for syndefaldet og uperfektheden,« fortæller hun og konkluderer at:

»Det har vi så betalt prisen for senere hen.«

Kom med på jagten efter den smukke borgerlighed og find podcasten på Berlingske.dk/podcast eller i 24syv app’en - enten via App Store eller Google Play.

Det vestlige menneskesyn

»Senere hen« kom i form af terrorangrebet d. 11. september 2001, som rystede den vestlige verden, og blev bruddet med opfattelsen af, at vi mennesker – uanset religion og kultur – kan eksistere som et samlet fællesskab. Med ét var alt anderledes end før, og Vesten drog i krig for at forsvare sine ukrænkelige værdier.

Ifølge Marie Høgh skal vi altid forsvare os, når vi er under angreb, men det var forkert at tro, at man kunne demokratisere en anden kultur med et andet menneskesyn end det, som ligger til grund for det vestlige demokrati.

»Min mening er, at i Mellemøsten er det meget svært at bygge et demokrati, når man har det menneskesyn, man har, hvor mand og kvinde ikke er lige meget værd. Hvis ikke det er ens udgangspunkt som samfund, at hvert menneske - uanset om man er mand, kvinde, homoseksuel eller noget andet - har den samme berettigelse, så kan man selvfølgelig ikke skabe et demokrati, hvor den enkelte borgers stemme er lige meget værd,« lyder det fra Marie Høgh.

 

 

Menneskets ukrænkelighed under angreb

Det er ikke kun Islams menneskesyn, hun stiller sig kritisk overfor i podcasten. Også den kristne bevægelse Tidehverv, som Marie Høgh ragede uklar med i 2017, da hun erklærede, at hun gerne ville vie homoseksuelle par, får kritik for at misbruge kristendommen som et middel til at opretholde en småborgerlig samfundsorden.

»Når man bruger kristendommen på den måde er der et stort tab af åndelighed og dermed er vi en trussel mod os selv,« siger hun.

Menneskets ukrænkelighed er altså under angreb både udefra og indefra, og vi famler i blinde efter den smukke borgerlighed. Vi har glemt, hvem vi er, og hvad vi kommer fra, og det er både Brexit og Trump et udtryk for, mener Marie Høgh. Og derfor bør partipolitik tæt på en valgkamp handle om andet end kroner og ører i det offentlige budget.

»Folk er trætte af, at partier mister deres ideologiske ophav. Der er en grund til, at folk er politiske hjemløse og vælter rundt mellem det ene og andet parti. Der mangler i den grad politisk integritet. Man kan ikke genkende det ideologiske, værdimæssige grundlag i de enkelte partier længere.«

 

 

Kom med på jagten efter den smukke borgerlighed og find podcasten på Berlingske.dk/podcast eller i 24syv app’en - enten via App Store eller Google Play.