Sociale medier på arbejdet? Ja tak!

Vil du have mere produktive og engagerede medarbejdere, skal du pakke restriktionerne på de sociale medier ned.

Virksomhedsledere bør bruge de sociale medier aktivt i virksomhedens interaktion med omverdenen og sørge for at aktivere så mange medarbejdere som muligt. Det er nødvendigt at droppe alle forbud mod at bruge sociale medier i arbejdstiden, mener Thomas Honoré, der er koncernchef i Columbus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I forbindelse med et netværksmøde blandt en række ledere forleden drejede diskussionen sig ind på anvendelsen af sociale medier på arbejdspladsen, og jeg befandt mig pludselig i en meget spændende og ophedet debat, da en direktør fra et mindre IT-selskab tog ordet og proklamerede »at i hans virksomhed var det fyringsgrund at være på Facebook i arbejdstiden«.

Argumentet var, at Facebook er et privat socialt netværk, og at det derfor ingen steder har hjemme på arbejdspladsen. Derudover er det en tidsrøver, der medfører, at medarbejderens produktivitet falder. Den pågældende direktør mente derimod, at LinkedIn er mere relevant for arbejdet, og derfor er det ok at bruge begrænset tid på dette sociale netværk i arbejdstiden.

Der kommer hele tiden nye sociale platforme til, og man er typisk aktiv på flere forskellige sociale medier. For at tage udgangspunkt i mig selv er jeg til stede på Facebook, LinkedIn, Lync, Twitter, Instagram, Yammer, Skype, Viber, Snapchat og WhatsApp.

Jeg anvender typisk LinkedIn og Skype forretningsmæssigt, hvor jeg holder mig orienteret om konkurrenter, finans- og virksomhedsnyheder, forretningstrends, og hvor jeg kommunikerer og holder mit netværk vedlige. Yammer er min virksomheds interne sociale medie, hvor medarbejdere deler viden om projekter, teknologier, metoder, kunder og arbejder i globale tværfaglige projekter. Facebook, Instagram, Viber, Snapchat og WhatsApp bruger jeg primært til private formål og til at følge med i, hvad venner og familie foretager sig.

Jeg er i virkeligheden en ret gennemsnitlig social mediebruger, men jeg må samtidig konstatere, at grænserne for, hvornår jeg bruger de forskellige sociale medier, bliver mere og mere flydende. Twitter er et godt eksempel på, hvordan grænserne udviskes, og jeg kan hverken kategorisere min anvendelse af Twitter som forretning eller privat, da det i sandhed er begge dele, og jeg lytter med på lige dele private, som forretningsmæssige kanaler på Twitter. Jeg får meget brugbar viden gennem netværket, og min anvendelse af Twitter tangerer en nyhedskanal à la DR eller Huffington Post.

Sociale medier handler også om kommunikation med (potentielle) medarbejdere, aktionærer, kunder, nyhedsmedier, netværk og om at dele viden, visioner samt holdninger. Det er vigtigt for mig som virksomhedsleder at være til stede på relevante sociale medier og promovere min virksomhed og vores holdninger. Jeg forventer også, at vores medarbejdere er med til at sprede, like og dele gode nyheder om Columbus igennem deres sociale medier.

Så for mig er sociale medier en integreret del af mit daglige virke og én måde, hvorpå jeg holder mig orienteret og deler viden med verden. Jeg er altid online og tilgængelig og hopper ind og ud af alle sociale medier for at holde mig opdateret. Det er blevet til én stor smeltedigel, hvilket også er virkeligheden for mange medarbejdere. Grænserne mellem arbejde og fritid er flydende, og virksomhederne vinder dermed på den konto.

Selv om jeg forstår min meddirektørs argumenter om, at Facebook burde forbydes på arbejdspladsen, må jeg erklære mig uenig.

For det første tror jeg ikke på forbud, men derimod på frihed under ansvar. Hvis medarbejderne bruger for meget tid på Facebook eller øvrige medier og derved ikke får udført arbejdet eller når målene, er det en ledelsesopgave at stoppe overforbruget på samme måde, som når man i gamle dage havde en medarbejder, der talte for meget privat i telefonen.

Det skal selvfølgelig ikke accepteres. For det andet er det fuldstændig umuligt at afgrænse brugen af sociale medier, da de også teknologisk smelter sammen og konvergerer på vores smartphones. Facebook og LinkedIn bliver til e-mail og Outlook bliver til chat og nyhedsservice. Det er en kamp, der ikke kan vindes.

Et forbud mod sociale medier inden for virksomhedens vægge er utopi og skaber et billede af virksomhedsledere, der ikke følger med tiden.

Anvendelsen af sociale medier vil kun vokse, og grænserne mellem arbejdstid og fritid vil blive total udvisket. Mit råd til virksomhedsledere er at omfavne udviklingen og bruge de sociale medier aktivt i virksomhedens interaktion med omverdenen og sørge for at aktivere så mange medarbejdere som muligt. På den måde bliver virksomhedens ringe i vandet flere og større, hvilket skaber mere forretning.