Snydekulturen: God etik og høj moral betaler sig

Kronik. Som ansatte lægger vi vægt på en høj grad af etik på vores arbejdsplads, og som borgere forventer vi en offentlig sektor båret af integritet og troværdighed – en konse-kvent kamp mod korruption og bestikkelse betaler sig for virksomheder og samfund.

Som ansatte lægger vi vægt på en høj grad af etik på vores arbejdsplads, og som borgere forventer vi en offentlig sektor båret af integritet og troværdighed – en konse-kvent kamp mod korruption og bestikkelse betaler sig for virksomheder og samfund. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Rumænien fremsatte regeringspartiet tidligere på året et lovforslag om en bagatelgrænse for korruption og bestikkelse på ca. 300.000 kr. I Danmark behandler domstolene i øjeblikket sager om IT-firmaet Ateas gavmildhed over for en række offentligt ansatte med beløbsgrænser på IT-udstyr ned til få tusinde kroner.

De to eksempler illustrerer med al tydelighed, hvorfor Danmark år efter år ligger i top på en flot førsteplads som det mindst korrupte land i verden, når Transparency International opgør korruptions­tilstanden i verden. Og hvorfor Rumænien ligger som nummer 57.

I Danmark bliver der slået hårdt ned på forhold, der kan opfattes som forsøg på bestikkelse af offentligt ansatte. Det ligger ganske enkelt ikke i vores kultur, at man kan købe sig til personlige eller forretningsmæssige og konkurrencemæssige fordele ved at benytte lidt »smørelse«.

Den aktuelle Atea-sag behandles i øjeblikket i retssystemet, og de foreløbige domme understreger en absolut nultolerance over for ethvert tilløb til urent trav.

Opgørelsen fra Transparency International er et skulderklap til den måde, den offentlige forvaltning og den private sektor fungerer på i Danmark. Selv om vi ind imellem ser sager, der trækker overskrifter i medierne og giver anledning til mistanke om uredelighed, er det heldigvis undtagelsen, der bekræfter reglen: Danmark er et retssamfund med en både veldreven og regelret offentlig administration og virksomheder, der lever op til lovgivningen.

Nationalt set er det vigtigt, at det danske embedsværk har en høj troværdighed og integritet, og at kvaliteten af arbejdet i den offentlige forvaltning er høj.

Derfor er det afgørende, at man hele tiden vurderer, om de eksisterende regler er gode nok og forklaret tilstrækkeligt, så ingen medarbejdere er i tvivl om, hvad de må eller ikke må.

I Djøf er vi glade for, at regeringen i øjeblikket er ved at opdatere vejledningen fra 2007 for god adfærd i det offentlige. For der må ikke være et sekunds tvivl om retningslinjerne for offentligt ansattes håndtering af gaver fra private firmaer.

Men det vil også være relevant at række hånden ud til den private sektor for at skabe en fælles forståelse af det gode samarbejde – uden behovet for gaver.For en ting er at modtage en gave. Men der er også en giver, og motivet for at give gaver er ikke nødvendigvis en forventning om en modydelse i form af opgaver og kontrakter. Det afspejler i lige så høj grad, at der er store kulturforskelle mellem den offentlige og private sektor. I den private sektor er det mange steder god tone at give en erkendtlighed, en god middag eller lignende som tak for et godt samarbejde. Det er vigtigt, at der både i den offentlige og private sektor er rene linjer og fuld åbenhed om vilkårene for et godt samarbejde.

Et studie fra Transparency International om korruption i den private sektor fra 2012 anslår, at omkostningerne for samfundet ved korruption er mere end fem pct. af det globale BNP. Og at korruption øger virksomhedernes omkostninger til at drive forretning med ti procent i gennemsnit.

Med øget digitalisering af samfundet, internationalisering af økonomien og stærkt forøget cyberkriminalitet skal der være vilje og ressourcer til at opdage og bekæmpe forsøg på svindel, skatteunddragelse og hvidvask af sorte penge.

Den aktuelle debat om fornyelse af den offentlige sektor og kampen mod overflødigt bureaukrati må ikke forveksles med forringelse af en helt nødvendig kontrol og lovgivning, hvor det giver mening til gavn for samfundet og alle andre end svindlerne.

I bestræbelserne på at modernisere og effektivisere den offentlige forvaltning er det afgørende, at man ikke får smidt barnet ud med badevandet, som det eksempelvis er sket i Skat.

En høj etik og forretningsmoral spiller ikke kun en stor økonomisk rolle. Det har også en afgørende betydning for virksom­heders evne til at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.

I en undersøgelse blandt erhvervsaktive medlemmer af Djøf fra 2016 svarer 91 procent således, at de i høj eller nogen grad lægger vægt på, at virksomheder, de søger job i, opretholder en høj forretningsetik. Og 76 procent lægger vægt på, at virksomheden har et positivt eller prestigefyldt omdømme.

Til sammenligning har muligheden for en god balance mellem arbejde og fritid prioritet hos 78 procent, og 63 procent har fokus på, at jobbet er et godt springbræt for den videre karriere.

Der er altså ingen tvivl om, at både den offentlige og private sektor har en fælles og åbenlys interesse i at bekæmpe korruption og forsøg på bestikkelse, uanset hvor man møder det – og uanset om det er i en national eller global kontekst, det foregår.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk