Skyggespiller de i Grundfos?

Det kan være vanskeligt at finde en grimasse, der kan passe, når man kaster blikket på den jyske pumpeproducent Grundfos.

Grundfor, arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stor og økonomisk stærk, familiestyret med lang historik og grønne produkter, som bør passe perfekt til en stadig mere energibevidst verden.

Og så samtidig et overskud, som nu på tredje år fortsætter med at falde trods stigende omsætning, en direktionsgang som stadig har flere huller og først og fremmest en tom plads på CEO-kontoret, hvor den sidste af slagsen, Carsten Bjerg, blev fyret i december, uden at manden, der uddelte fyresedlen, bestyrelsesformand Jens Moberg, havde en afløser klar.

Jeg har før peget fingre af det faktum, at Grundfos nu på tredje måned mangler en øverste chef. Det er ikke godt nok, at Jens Moberg, formanden, selv har sat sig i stolen midlertidigt. Det er noget så banalt som manglende omtanke, manglende omhu og manglende planlægning, at man fyrer en CEO i så stor en virksomhed som Grundfos, og så ikke har en afløser linet op. Det faktum blev der ikke ændret på torsdag, hvor Grundfos fremlagde sit regnskab. Meldingen er, at man fortsat arbejder på en løsning, og at det kan tage frem til sommer, før det afklares.

Det er lang tid uden en CEO i en hvilken som helst virksomhed. Og endnu længere tid når man har med en ledelsesmæssigt decimeret storkoncern som Grundfos at gøre.

Er der noget, som Grundfos åbner for, så er det, at rygter og spekulationer om fremtiden får lov til at vokse sig store. Det hedeste rygte er, at der bag kulissen foregår et spil, som igen omfatter den mangeårige direktør og bestyrelsesformand, Niels Due Jensens søn, Poul Due Jensen. Han har ellers klart sagt, at han ikke er kandidat til posten som ny topchef. Det kan godt være rigtigt, men rygterne om, at man arbejder på en mellemløsning, som skal sikre, at Poul Due Jensen får et par ekstra år i skyggen, før han skal tage over, forsvinder ikke. Tværtimod.

Hvad resultatet bliver, får vi at se til sommer. Herfra skal blot lyde en opfordring til at få truffet en beslutning – og forhåbentligt den rigtige langsigtede, så Grundfos kan få en leder, der kan hive koncernen ud af ledelsestomrummet og den indtjeningsmæssige sump.