Skattesnyd burde være umuligt i et digitaliseret Danmark

Digitalisering burde forhindre skattesnyd. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har den seneste tid været meget fokus på Skat. Vi hører historier om milliarder, der egentlig tilhørte statskassen, men som pludselig er på udenlandske hænder eller gemt i skattely. Det kan vi ikke være tjent med som borgere i et land, hvor vi betaler en høj skat for at finansiere vores velfærds­samfund. Og da slet ikke, når en del af det faktisk kan forhindres. Og det kan eksempelvis snyd med kørselsgodtgørelse – for her er skattereglerne ikke fulgt med tiden i et stadig mere digitaliseret Danmark.

Vi ser virksomhedsejere, der får skattesmæk på mange hundrede tusinde kroner for at køre rundt i dyre biler, som Rolls­Royce, fordi de ikke oplyser det reelle kørselsniveau til myndighederne. Derudover har der de senere år været enormt mange historier om især danske sports­klubber, der bliver dømt for at have udnyttet kørepengesystemet. Og det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at der kan findes snyd med kørepenge, hvis man skraber lidt i overfladen ude i erhvervslivet. Og det fuldstændig uacceptabelt.

Skat har åbenbart store problemer med at fange denne snyd – men hvorfor skal det være så svært? Vi er i den grad blevet udstyret med digitalt udstyr de senere år, og den udvikling stopper ikke foreløbig. Men hvorfor vi ikke bruger de mange nye muligheder på at stoppe skattesnyd, er mig en gåde.

Vi burde have regler, der gør, at kørselsgodtgørelse over et vist niveau skal kunne dokumenteres elektronisk. Det krav har de allerede i Norge helt ned på sporadisk lån af firmabilen. Her skal det altså kunne dokumenteres elektronisk, når firmabilen en gang imellem lånes ud til privat brug. Og ved kørselsgodtgørelse over 10.000 kilometer i egen bil er det først skattefrit, når det er dokumenteret.

Lignende regler om digital doku­mentation vil skabe et meget mere tro­værdigt grundlag for Skat at arbejde ud fra. Og samtidig vil det gøre mulighederne for svindlere markant ringere. Vi har i dag så mange digitale løsninger, der netop kan tilpasses til at mindske den store snyd på dette område, og det virker i mine øjne fuldstændig absurd, at millioner – hvis ikke milliarder – forsvinder ud af statskassen grundet svindel, der i virkeligheden nemt kunne opklares.

Derfor synes jeg, at skatteminister Karsten Lauritzen hurtigst muligt skal få gjort kravene om digital dokumentation gældende for alle. Det vil i sidste ende komme os alle til gavn og sikre én ting, som Skat ikke selv har været gode nok til de senere år: At det danske system ikke bliver udnyttet. Kan vi forhindre det, bliver vi alle rigere, og vi vil få flere ressourcer tilført vores velfærds­samfund.