Skatteskruen for boligejere strammes

Vi ved det godt. Dagens artikel om stigende danske boligskatter er lige til at ødelægge julestemningen med, men nyheden skal jo ud. Vi ser det som en vigtig opgave at sprede det kedelige budskab, jul eller ej. At boligskatterne i Danmark stryger op over niveauet i de fleste sammenlignelige lande, skal ikke holdes hemmeligt.

Foto: Kasper Palsnov.
Læs mere
Fold sammen

Der er dog et par ret gode grunde til, at vi boligejere må punge ekstra ud, og at Danmark har så høj en stigning i boligskatterne, at vi ligger på en fjerdeplads i EU.

Nye køkkener, ekstra værelser, udnyttede tagetager og andre udvidelser forklarer noget af stigningen. For ganske vist blev ejendomsværdiskatten frosset fast for over ti år siden, men op igennem de glade 00ere brugte vi gladeligt store summer på at toptune boligen. Og når der bygges om og moderniseres, skal huset vurderes, så der kan blive lagt til den værdi, som skatten beregnes ud fra.

Stigningerne i grundskylden er endnu en årsag til boligejeres skatteoverload – og grundskyld blev vel også hadeobjekt nr. et under valgkampen op til kommunalvalget.

Når skatterne på boliger løber op, er det også fordi stadig færre nyder godt af, at ejendomsværdiskatten er låst fast, sådan at boligejere som har købt før 1. juli 1998, slipper med 0,8 procent i ejendomsværdiskat.

Hvis man flytter, skal man betale de fulde en procent, og det gør flere og flere naturligt med årene, som følge af f.eks. dødsfald, skilsmisse og jobskifte.

Skatten strammer altså mere og mere for boligejere generelt, men hvor slemt er det så egentlig? Ja, måske er det en ringe trøst, men det havde faktisk været mere skadeligt, hvis skatten på arbejdsindkomst var steget. Og hvis vi forudsætter, at de offentlige udgifter ikke lige står til at nedbringe, så skal der jo udskrives en eller anden form for skat.

Det er godt nok træls, at boligskatterne herhjemme er steget så meget, at vi nu bliver trukket op på en fjerdeplads i EU, men det havde været værre, hvis skatten på arbejde var steget tilvarende, for det allervigtigste er, at det kan betale sig at arbejde. Det er nødvendigt for at skaffe ekstra vækst og arbejdspladser.