Skatteminister: Farvel til AM-bidrag er sympatisk men svært

AM-bidraget er blevet en sikker indtægtskilde. Det skæpper godt i kassen, erkender skatteminister Karsten Lauritzen, når han skal forklare, hvorfor det ikke afskaffes.

Arbejdsmarkedsbidraget skulle egentlig aftrappes, når arbejdsløsheden faldt. Illustration: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Emely Ravn, medlem af Venstres Ungdom, skrev tidligere på måneden et begavet indlæg her i avisen, hvor hun satte spørgsmålstegn ved, hvorfor arbejdsmarkedsbidraget ikke afskaffes.

Det kan jeg sådan set godt forstå. Tanken er da også sympatisk.

Emely Ravn har jo helt ret i, at AM-bidraget – hvor staten snupper otte procent af arbejdende danskeres indkomst – blev indført af Poul Nyrup Rasmussen, fordi ledigheden på det tidspunkt var meget høj. Over ti procent. Planen dengang var, at AM-bidraget siden skulle reduceres i takt med, at ledigheden faldt.

I dag er den et godt stykke under fem procent. Men AM-bidraget på otte procent står urørt hen.

Grunden er nok egentlig den simple, at AM-bidraget er blevet en »sikker« indtægtskilde for staten. Den skæpper godt i kassen. Danskerne har vænnet sig til den.

Skatteøkonomer vil nok også mene, at bidraget er en ret effektiv skat forstået på den måde, at den har en begrænset forvridende effekt.

Hvis vi i morgen besluttede at sætte AM-bidraget ned – eller helt at afskaffe det – skulle vi jo finde pengene et andet sted. Der ville i så fald nok være politisk flertal for at finde pengene ved at sætte andre skatter eller afgifter op. Og så er vi jo lige vidt. Sådan er politik. Og derfor venter en fjernelse – eller reduktion – nok ikke lige om hjørnet.

Til gengæld kan Emely Ravn – og alle andre – jo så glæde sig over, at regeringen bare sidste år sænkede skatter og afgifter med ni milliarder kroner: Lavere boligskatter, lavere registreringsafgift, afskaffede punktafgifter og en helt masse andet.

Jeg er glad for, at Emely Ravn bringer den her debat op. For den tjener under alle omstændigheder som et glimrende eksempel på, hvor påpasselig man skal være med at indføre nye skatter og afgifter. Med tiden udvikler de sig til indtjeningskilder, som er umulige at komme af med igen.

Det er netop derfor, regeringen ikke kommer til at indføre nye skatter.

AM-bidraget bliver desværre svært at få has på, selv om det er en sympatisk tanke at lade danskere i arbejde beholde de otte procent af deres løn helt for dem selv.

Læs også Claus Skovhus' indlæg om emnet: Kære Emely Ravn, jo, AM-bidraget kan afskaffes