Skat som problembarn

Skatteministeriet og Skat, som jo er den organisation, vi borgere har direkte kontakt til, fremgår i dag med et omdømme og en troværdighed der er så blakket, at det nærmest ikke er værdigt for et moderne samfund som vores, mener Berlingske Business' nyhedschef.

Berlingske Business' nyhedschef Peter Suppli Benson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V), der ved sin tiltræden i 2010 frejdigt proklamerede, at nu skulle Skatteministeriet være et »kampministerium«. Kampen skulle stå om, hvordan man fremover skulle få inddrevet de penge, som staten havde krav på.

Man må lade den tidligere minister, at han fik ret i, at ministeriet ville blive centrum for en kamp, men formentlig ikke ligefrem den kamp, som Troels Lund Poulsen havde forventet.

For i dag, tre år senere, fremstår Skatteministeriet og Skat, som jo er den organisation, vi borgere har direkte kontakt til, med et omdømme og en troværdighed der er så blakket, at det nærmest ikke er værdigt for et moderne samfund som vores.

Den ene sag har afløst den anden – både i ministerium og Skat – kulminerende med gårsdagens historie om, hvordan borgerne kan være blevet snydt for milliarder i ejendomsskatter gennem en række år. Det kritiserer Rigsrevisionen voldsomt og peger fingre ad politikere og ministre, som har vidst besked.

Det er en grim sag og desværre en sag, som slutter sig til en stadigt voksende bunke af sager, som underminerer troværdigheden til institutionen Skat. De fleste kender Thorning-sagen, der ruller videre i disse dage. Siden har sager om Skats ageren over for Jesper »Kasi« Nielsen, fotomodellen Camilla Vest og brug af teleoplysninger mod skatteydere taget overskrifter.

Det var enkeltsagerne, der i sig selv er rigeligt. Men man kan også spørge, om selve organisationen Skat er på ret kurs. Den har været gennem en årelang omlægning af systemer og organisation. Det har måske nok ført til en forenkling for skatteborgerne, men spørgsmålet er, om man har haft så travt med omlægningerne og besparelserne, at man undervejs reelt har glemt fundamentet for enhver skattemyndighed: At inddrive skat på en ordentlig og korrekt måde og at gøre det på en måde, som skatteborgerne har tillid til.

Gør Skat det i dag, kan man spørge? At give et rent og højt JA på spørgsmålet er p.t. desværre ikke muligt, og det er et problem for et samfund som det danske.