Send flere retssikkerh­eds­pakker, tak!

Arkivfoto. Skatteministeren er i færd med at lancere sin tredje retssikkerhedspakke, og der er behov for flere pakker, for retssikkerheden på skatteområdet for både borgere og virksomheder halter på en række områder. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteministeren er i færd med at lancere sin tredje retssikkerhedspakke, og der er behov for flere pakker, for retssikkerheden på skatteområdet for både borgere og virksomheder halter på en række områder.

Den samlede gæld til det offentlige nærmer sig 100 mia. kr. Det har fået skatteministeren til at hæve renten på gæld til det offentlige.

Derfor kan det lyde absurd, at virksomheder samtidig fratages retten til at indbetale skattebeløb frivilligt i de retssager, hvor Skatteministeriet er sagsøger. Konsekvensen er, at disse virksomheder udsættes for en urimelig renteeksponering i retssager, som Skatteministeriet indleder mod skatteydere. Sager, som Skatteministeriet statistisk set har en stor sandsynlighed for at vinde, og som kan trække ud i årevis.

Hvis rentesatsen skal forhøjes, bør skatteministeren dele sol og vind lige for de virksomheder, der nu bliver bragt i en situation, hvor det ikke er muligt at indbetale skattebeløb.

Problemet vil opstå i alle de sager, hvor skatteyderen i første omgang har fået medhold ved f.eks. Landsskatteretten – men hvor Skatteministeriet vælger at bringe sagen videre til domstolene.

Renteeksponeringen er i sagens natur særligt voldsom i sager om store beløb, men også i en række principielle sager, der skal forelægges for EU-Domstolen eller ankes til Højesteret som tredje instans. At en sag kan være ti år undervejs, fra den starter, til den endelige dom er afsat, er ikke usædvanligt.

Det har ikke alene konsekvenser for retssikkerheden. En langvarig skattesag kan dreje sig om meget store beløb og kan have store konsekvenser for virksomhedens mulighed for vækst.

Så kære skatteminister Karsten Lauritzen: Du har indledt et nødvendigt og anerkendelsesværdigt arbejdet med at genopbygge retssikkerheden. Heldigvis med et bredt flertal i Folketinget bag dig. Vores opfordring er: Fortsæt ad den vej. Og send flere pakker. Indholdet i den næste kunne være en hjemmel til, at en skatteyder frivilligt kan indbetale skattebeløb i retssager, hvor Skatteministeriet er sagsøger.