Selvsvingets comeback?

Uanset om vi taler om villalejligheder eller huse, ryger de inden for få uger. Endnu hurtigere går det for ejerlejlighederne i København. Toværelseslejligheder findes næsten ikke på markedet – og gør de, skal der guld på bordet for at få fingre i dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Husker du fornemmelsen af at være hus- eller lejlighedsejer dengang i midten af 2000erne?

En tid, hvor ligesindede husejere nikkede indforstået til naboen, og hvor smilet var ligeså skævt, som prisudviklingen på ens hus eller lejlighed. Vi vidste godt, at det var underligt, hvor hurtigt huspriserne kunne stige – men hvad pokker, så længe det gik den rigtige vej.

Det var tiden, hvor mange årligt tjente mere på at eje et hus eller en lejlighed end på at gå på arbejde. At situationen var ude af kontrol, har tiden siden det økonomiske krak i 2008 vist. Nu er spørgsmålet bare, om Danmark – eller for at være mere præcis, København og få andre store danske byer er på vej i samme fritrevne retning?

For det går igen hurtigt på boligmarkedet i København, Aarhus og enkelte andre områder. Dér, hvor jeg bor, i en forstad få kilometer fra Rådhuspladsen i København er det til at mærke, at optimismen er tilbage.

Min gamle nabos håndværkertilbud af et hus blev solgt på en uge. Et lille fint hus fra 1930, men der skal kastes mange penge i det. Alligevel stod tre bejlere klar til at købe allerede under den første fremvisning. Siden fulgte en uge, hvor buddene føg i luften, og hvor der blev smidt ekstra penge på bordet.

Uanset om vi taler om villalejligheder eller huse, ryger de inden for få uger. Endnu hurtigere går det for ejerlejlighederne i København. Toværelseslejligheder findes næsten ikke på markedet – og gør de, skal der guld på bordet for at få fingre i dem.

Det er jo for så vidt meget godt. I hvert fald for dem, der allerede har deres navn på et skøde. Men er det tiden, hvor vi – eller rettere politikere skal gøre klar til at agere?

Hvis man spørger økonomerne, for eksempel Danske Bank-økonom Steen Bocian, går det nu for hurtigt med prisstigningerne. Problemet er, at prisstigningerne er frakoblet den øvrige økonomiske situation i Danmark. Ifølge Bocian, kan vi derfor hurtigt stå med en ny boligboble – og konsekvenserne kender vi jo fra tidligere tider. Der er justeret på muligheden for at få de såkaldte farlige lån. Men spørgsmålet er, om der er gjort nok? Ikke at det er sjovt at skulle dæmpe en gryende optimisme, men hellere det end at skabe en situation, som for hurtigt atter kan komme ud af kontrol.