Sekretæren der intet vidste

Filmen om en af finanskrisens mest berygtede personligheder ruller lige nu hen over det hvide lærred på københavnsk filmfestival. Læs anmeldelsen af filmen ’In God we trust’ om svindleren Bernie Madoff.

Den amerikanske forretningsmand Bernie Madoff har begået et af historiens største svindelnumre og berøvet sine investorer for millioner af dollars over en periode på årtier. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden vil bedrages. Så enkelt kan historien om Bernie Madoff - svindleren, der snød millioner af investorer for milliarder af dollar i en enormt pyramide-lignende konstruktion - tilsat hvidvaskning af enorme beløb fra konti over hele verden, sammenfattes.

Filmen er blandt hele tre film, der omhandler skårene efter finanskrisen, og netop nu bliver vist på den københavnske filmfestival CPH:DOX:

Men nok er Bernie Madoff hovedperson i dokumentaren, men fortælleren og omdrejningspunktet er sekretær Eleanor Squillari, Madoffs sekretær gennem mere end 25 år.

"Bernie lovede mig på et tidspunkt, at her i firmaet tog vi os af hinanden - der var intet at frygte", fortæller Eleanor Squillari.

I dag står hun brændmærket tilbage, uden hus, uden job og med jobansøgninger der forbliver ubesvarede, fordi ingen vil røre tidligere Madoff-ansatte med en ildtang - og da slet ikke en sekretær, der via sine 25 år i inderkredsen nødvendigvis må svare på spørgsmålet: ’Vidste du slet ikke noget?’

Elanor Squillaris korthus væltede en dag i 2008, hvor Bernie Madoff og en lille flok sammensvorne måtte erkende, at de ikke længere kunne holde firmaet flydende. Løfter om tårnhøje afkast var blevet indfriet med penge fra nye investorer - ikke reelle afkast. Den slags kan gå et stykke tid, men ikke i længden. Tilbage stod investorer med et tab på angiveligt ca. 18. mia. dollar.

For Elanor Squillari blev krakket begyndelsen på et nyt liv, hvor al hendes tid nu er dedikeret jagten på sandheden i Madoff-sagen. Jagten på sandheden er lang, svær og uden ’happy ending’. For nok holder vreden - eller måske snarere forundringen over, at Bernie Madoff kunne få sig selv til at snyde investorer i millionvis - og selv de nærmeste medarbejdere, Elanor Squillari i gang, men svaret på ’hvorfor’ får hun aldrig.

Svaret på, hvordan myndighederne kunne overse en svindel af så enorme dimension har vi heller aldrig fået. En forklaring på, at det lod sig gøre var, at Madoff var smart nok til at inddrage de amerikanske børsmyndigheder i sit firma. Han inviterede dem simpelthen indenfor, lod unge SEC-ansatte arbejde med i firmaet som en del af deres uddannelse og kunne på den måde holde dem fra døren.

Bernie Madoff blev efterfølgende idømt en fængselsstraf på 150 års fængsel. Han mistede sin ene søn, Mark, der tog sit liv på årsdagen for afsløringen af faderens svindel.

Filmen om Bernie Madoff kan ses på dokumentar-festivalen CPH:DOX.

Filmen blev anmeldt af souschef og erhvervskommentator på Berlingske Business, Peter Suppli Benson.