Roskilde Bank-sagaen: Gud bevare Danmark

Synspunkt. Roskilde Bank er glemt, men opsigtsvækkende vidneudsagn sår tvivl om myndighedernes ageren.

»Det vil sikkert interessere alle, der købte aktier i Roskilde Bank efter perioden ultimo 2006, at Finanstilsynets direktør på daværende tidspunkt mente, at banken var på vej ud over afgrunden,« skriver Ib Mardahl-Hansen, der var bestyrelsesmedlem i banken fra 2006 til 2008. » Arkivfoto: Brian Bergmann
Læs mere
Fold sammen

Statens erstatningssag mod ledelse og revision i Roskilde Bank nærmer sig sin afslutning, og sidste retsdag forventes ultimo juni måned i år.

De landsdækkende medier har for længst mistet interessen for sagen, og det kan man ikke fortænke dem i. Imidlertid sker der noget opsigtsvækkende i sagen.

Det mest epokegørende er et vidne­udsagn fra den tidligere direktør for Finanstilsynet, Henrik Bjerre-Nielsen.

Samme Bjerre-Nielsen er i dag direktør for det statslige selskab Finansiel Stabilitet, som på statens vegne er sagsøger. Det er jo i sig selv et interessant forhold, at den person, der selv blev kritiseret for sit tilsyn med banken, nu står som sagsøger af ledelse og revision!

I sin vidneforklaring oplyste Henrik Bjerre-Nielsen, at han ultimo 2006 mente, at banken var på vej ud over afgrunden, og at bankens direktør var uden for pædagogisk rækkevidde.

Det er jo bemærkelsesværdigt, men det opsigtsvækkende består især i, at det syntes han ikke, at han skulle oplyse bankens bestyrelse om?

Han syntes heller ikke, at han skulle bringe nogen af de mange sanktionsmuligheder, som Finanstilsynet råder over i anvendelse overfor banken.

Finanstilsynet kan bede banken om en redegørelse om fremtidig drift, de kan forhøje bankens solvens­behov, og de kan i sidste instans afsætte direktør og/eller bestyrelse.

Det gjorde Henrik Bjerre-Nielsen ikke!

I stedet godkendte Finanstilsynet bankens eget beregnede solvensbehov, tilsynet krævede ingen nedskrivninger på bankens udlån, men de valgte at give banken en påtale for, at der var udsendt en fondsbørsmeddelelse om både solvensbehov og opjustering af det forventede resultat for 2006 (rekordresultat). Tilsynet påtalte, at der ikke var udsendt to fondsbørsmeddelelser i stedet for én!

Det vil sikkert også interessere alle, der købte aktier i Roskilde Bank efter perioden ultimo 2006, at Finanstilsynets direktør på daværende tidspunkt mente, at banken var på vej ud over afgrunden.

De kunne mene, at det burde direktøren have meddelt offentligheden, således at aktiekøberne vidste, at Finanstilsynet anså banken for meget risikabel. De kunne måske endda mene, at Finanstilsynets direktør er ansvarlig for deres tab på aktierne?

Da de først nu har fået kendskab til direktørens synspunkter, vil de måske endda sagsøge direktøren, da sagen jo først forældes tre år efter, at man har fået kendskab til sit krav. Det må vise sig.

Jeg købte selv aktier i Roskilde Bank i marts 2008 og deltager gerne i et gruppesøgsmål mod direktøren, hvis der tages et initiativ.

Hvis Henrik Bjerre Nielsens indsats i sit tilsyn med Roskilde Bank er betegnende for offentlige myndigheders ageren, må man udbryde: Gud bevare Danmark.