Regeringens dagpengeforslag for danskere i udlandet er snæversynet

Arkivfoto: Regeringen og Dansk Folkeparti møder pressen efter de afsluttende forhandlinger om ny skatteaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti i Finansministeriet i København, tirsdag den 6. Februar 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Regeringens nye dagpenge­lovforslag for hjemvendte udlandsdanskere er på samme tid kortsigtet og undergravende for landets konkurrencedygtighed.

I mit tilfælde er det også personligt. Jeg er på tiende år bosiddende i USA. Her har jeg arbejdet for både store og små design­virksomheder, senest som kreativ leder for det danskgrundlagte firma Skagen, der nu har til huse i Texas. Mine erfaringer fra USA har været formative. Jeg har fået en dyb indsigt i et samfund og en virksomhedskultur, der er globalt retningssættende. Jeg er dybt taknemmelig for at have mulighed for at få alle de erfaringer og de hår på brystet, som det giver at skulle finde sin plads i en ny, dynamisk og konkurrencedrevet kultur. Det gør folk robuste.

Når jeg er blevet interviewet om mine erfaringer og mit perspektiv, råder jeg altid folk til at rejse fra Danmark i en periode for at udvide deres horisont og få en dybere forståelse for deres fag. Vores lille, fantas­tiske land tilbyder gode vilkår for at tage springet og er så afhængigt af den blod­tilførsel, der kommer udefra , at vores regeringer hidtil har både støttet og opfordret vores udrejse.

Jeg har altid troligt betalt mit a-kasse­kontingent – omkring 100.000 kr. indtil videre – og jeg har ikke på noget tidspunkt overvejet at melde mig ud – selv efter så mange år i udlandet. Skulle min familie og jeg en dag vende tilbage til Danmark, håber jeg naturligvis på fuldstændig at kunne undgå dagpengesystemet. Desværre ved jeg også fra flere hjemvendte udlandsdanskere, at det i starten kan være svært at få fodfæste på det danske arbejdsmarked, hvis man er kommet lidt for langt fra et direkte netværk og hjemlige referencer.

Ligesom for nyuddannede kan projekt­ansættelser og barselsvikariater være vejen til fastansættelse, hvis man skal reetablere sig, og her bliver den stabilitet, som dag­pengene giver mellem projekter, pludselig meget vigtig for, om man tør tage hjem igen på de vilkår.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, kommer dagpengeretten for mig først efter syv år i Danmark. Syv år og 70.000 kroners yderligere kontingentindbetaling. Kan det virkelig passe, at et erhvervsparti som Venstre fremlægger den slags snævertsynede forslag?

Hvis Folketinget ser en værdi i globale perspektiver og styrket hjemlig arbejdskraft, håber jeg, at lovforslaget bliver nedstemt for ikke igen at se dagens lys.