Reformkritik: Det, man siger, er man selv

Synspunkt. Uklædeligt angreb fra CEPOS på topøkonomers faglighed – er argumenterne sluppet op?

Synspunkt. Uklædeligt angreb fra CEPOS på topøkonomers faglighed – er argumenterne sluppet op? Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem de seneste uger har flere topøkonomer vurderet i medierne, at reformfokus i dansk økonomi bør skifte fra at øge udbuddet af arbejdskraft til at løfte produktiviteten.

Reaktionen kom prompte fra CEPOS, der sværger til øget kamp om de ledige job. Her i Berlingske Business skyder cheføkonom Mads Lundby Hansen mandag 16. januar på en af budbringerne ved at anfægte den faglige troværdighed: Topøkonom Nina Smith er ifølge CEPOS blevet politiker.

Desværre beretter cheføkonomen ikke om de økonomiske forudsætninger og fakta for det aktuelle stemningsskift i økonomkredse:

For det første er det øget produktivitet, som historisk har drevet den økonomiske vækst.

For det andet at de sidste ti års reformer forventes at øge beskæftigelsen med en kvart million personer frem mod 2025 svarende til ca. 150 milliarder kr. opgjort i forhold til BNP.

Det sidste er Finansministeriets vurdering – i et svar til Folketingets finansudvalg – af effekten af de utallige reformer af arbejdsmarkedet, som er gennemført siden 2006.

Effekten ventes i øvrigt at øges yderligere i årene efter 2025, så løftet i BNP stiger til 225 milliarder kr. og merbeskæftigelsen til knap 375.000.

Arbejdsmarkedet ventes derfor i årene fremover at bidrage i et historisk stort omfang til øget velstand i Danmark og dermed til sikring af velfærden.

Vores udfordring på arbejdsmarkedet er derfor ikke manglen på hænder og arbejdstid. Derimod har vi behov for at øge investeringerne i uddannelse og efteruddannelse, ny teknologi, robotter og automatisering samt forskning og udvikling.

Dette kan netop sikre produktivitets­væksten og dermed den langsigtede vækstdriver. Forventningerne er, at produktiviteten – hvis vi ikke gør noget ekstraordinært – vil bidrage mindre til væksten, fremover, end vi har set historisk. Derfor skal kræfter og fokus rettes mod at øge produktivitetsvæksten.

Mads Lundby Hansens opskrift og mål er klassisk minimalstat, hvor man endnu engang udhuler bl.a. sikringen i det danske dagpengesystem.

Opskriften vil undergrave den særlige danske flexicurity-model, hvor arbejdsgiverne hyrer, når ordrerne strømmer ind, og fyrer, når de udebliver.

For hvis maskerne i det sociale sikkerhedsnet gøres endnu større, vil lønmodtagerne ved overenskomstforhandlingerne kræve længere opsigelsesvarsler og større økonomisk kompensation ved fyringer.

Det vil give mindre fleksibilitet og omstillingsparathed i dansk erhvervsliv og økonomi, fordi byrden vil flytte fra fællesskabet til virksomhederne, og dermed koste både arbejdspladser og investeringslyst.

Spørgsmålet er derfor, om ikke det er CEPOS – og her Mads Lundby Hansen – som er fuldblodspolitiker, der bruger excel-regneark og økonomiske fagtermer som røgslør.

Målet synes i hvert fald – uanset de skiftende aktuelle økonomiske fakta og vilkår – konstant at være, at man skal barbere velfærdsudgifterne og skaffe råderum til en social omfordeling fra bund til top gennem nye skattelettelser.

Som svar på CEPOS-udfaldet i indlægget i Berlingske Business fristes man derfor til at svare: Det, man siger, er man selv.