Rammer du noget, målgruppen kan genkende sig selv i, kan du få deres opmærksomhed i mere end otte sekunder

I en digital verden, hvor folks attention span er faldet til otte sekunder, er vejen til opmærksomhed og involvering, at man kan genkende sig selv i kommunikationen. Men det er lettere sagt end gjort.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad tænker de? Hvad er deres opfattelse af verden? Hvad driver dem? Hvad er deres motiver, holdninger og adfærd? Indsigt i forbrugeren har altid været nøglen til at skabe kreativ og effektiv reklame. I en verden, hvor den digitale forbrugers attention span (mængden af koncentreret tid en person kan bruge på noget uden at blive distraheret, red.) efter sigende er faldet til otte sekunder, er evnen til netop at omsætte forbrugerindsigt til knivskarpt og engagerende indhold fuldstændigt essentiel.

Her kan markedsførere med fordel lære af journalisternes fokus på begrebet identifikation, der optræder som en af de fem nyhedskriterier – de journalistiske grundprincipper. Helt basalt handler identifikation om den kommunikative kontakt mellem modtageren og det viste indhold. Modtageren skal kunne genkende sig selv i indholdet. En historie, der får læseren til at tænke »det kunne være mig«, »bare det var mig« eller »godt, det ikke er mig«. Det kunne være en artikel med overskriften »Otte ud af ti danskere tjekker deres telefon 150 gange om dagen«, et emne folk med et overdrevet smartphoneforbrug, nok ville finde interessant.

Hvor det i journalisternes verden handler meget om identifikation gennem over­skrifter, der fænger, handler det i markedsføringens verden om at kunne skabe identifikation gennem engagerende digitalt indhold, der kan tiltrække målgruppens interesse og samtidig skabe et konkret og relevant link til det produkt eller den service, der skal markedsføres.

Når du arbejder med markedsføring af produkter og services, der som udgangspunkt er lavinteresse for forbrugeren (eksempelvis pension og forsikring), er evnen til at skabe identifikation hos målgruppen endnu mere relevant.

I øjeblikket arbejder vi med en kampagne for netop et forsikringsselskab, hvor identifikation hos målgruppen er den altafgørende faktor for kampagnens succes.

Udgangspunktet er en undersøgelse fra Forsikring & Pension, der viser, at 19 procent af unge mellem 21-24 år ikke har en indbo- & ansvarsforsikring, selv om de er flyttet hjemmefra. Netop den problemstilling ønskede forsikringsselskabet at sætte fokus på med en kampagne rettet både mod de voksne børn og deres forældre.

Vi har taget udgangspunkt i et aktuelt samfundsemne om curling-forældre. Gennem en undersøgelse har vi kortlagt, hvor langt danske forældre er villige til at gå for deres børn – selv efter de er flyttet hjemmefra. Krydret med sjove og halvskøre bekendelser fra forældre, der er gået meget langt for at hjælpe deres voksne børn. Se filmen her:

Kampagnen, der lige nu kører på Facebook og YouTube, ramte med det samme den ønskede identifikation hos mål­gruppen. Der bliver debatteret heftigt om forældres rolle i de voksne børns liv. Både de unge og forældre bidrager til debatten, der blandt andet har nået Ekstra Bladets debatside, Nationen.

Kampagnen er et godt eksempel på, hvordan man med en kreativ vinkling på et for målgruppen relevant emne kan skabe relevant indhold, der når bredt ud og bliver liket, delt og kommenteret. Rammer du noget, målgruppen kan genkende sig selv eller andre i, kan du selv som kommerciel afsender på et lavinteresse-produkt få forbrugerens opmærksomhed i mere end otte sekunder.