Prøveballonen: Staten skal opkøbe CO2-besparelser

Danskerne er et klimabevidst folkefærd, der ønsker at gøre en forskel for klimaet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi installerer sparepærer i vores hjem som aldrig før, vi slukker lyset, når vi forlader et rum, vi hænger trofast vasketøjet på tørresnoren om sommeren, og vi husker, at fjernsynets stand-by knap ikke må være tændt. Et stigende antal danskere skifter endda elselskab og vælger at betale mere for, at den el, der modtages og forbruges i hjemmet, med garanti er produceret ved vedvarende energi. Connie Hedegaard betegner sin »et ton mindre« kampagne som en kæmpesucces, fordi så mange danskere har været forbi hjemmesiden og afgivet klimaløfter.

Men som klimaministeren også har bekræftet i et svar til mig, så betyder det markeds­baserede kvotesystem, vi har i dag, at el-besparelser og »grøn strøm« ét sted muliggør øgede CO2-udledninger et andet sted. Dvs., at jo mere. borgerne sparer, jo mere kan virksomhederne udlede, og jo mindre behøver staten at investere f.eks. i udbygningen af vedvarende energi for at nå de målsætninger. vi har forpligtet os til. Det betyder, at danske borgeres anstrengelser på ingen måde bidrager til reduktion af den samlede CO2-udledning. I værste fald betyder det, at de kvoter, der ikke bliver brugt i Danmark, fordi vi sparer, bliver solgt til Polen, der således får lov til lystigt at fortsætte med at fyre med kul.

Og det er jo absurd, at Connie Hedegaard bruger skatteydernes penge på en kampagne der får os alle til at mindske CO2-udledningen, mens det eneste resultat er, at et selskab som DONG kan sælge retten til CO2-forurening til f.eks. Polen.

Besparelser foretaget af danske borgere kan altså ikke stå alene. Med det kvotesystem, vi har, må det følges op af politisk ansvarlighed og politisk handling. Enhedslisten har derfor foreslået, at for hvert ton, danskerne sparer, så skal staten opkøbe en CO2 kvote (1 kvote svarer til 1 ton) og destruere den. Ganske enkelt for at sikre at kvoten ikke går til det polske kulkraftværk eller den dovne virksomhed.

Ved et samråd i Folketinget den 27. november fik jeg Connie Hedegaard til seriøst at overveje Enhedslistens forslag, og vi forventer en tilbagemelding efter nytår. Hvis staten vælger at gå ind og bakke op om borgernes initiativer ved at opkøbe og destruere kvoter, der svarer til borgernes besparelser, vil man i Danmark gå foran på helt afgørende vis. Man vil demonstrere, at det er muligt at imødekomme klimaforandringerne ved at borgere og virksomheder gør en aktiv indsats.

Enhedslisten forslag vil bidrage til, at kvotesystemet kommer til at virke til gavn for klimaet, og at borgernes vilje til at gøre en indsats rent faktisk kommer til at gøre en forskel. Ingen kan være tjent med det nuværende system, hvor kvoterne blot er endnu et markedsprodukt, som forurenende virksomheder kan tjene penge på.

Mandagens Prøveballon skrives på skift af repræsentanter for de forskellige politiske partier.