Pernille Vermund: Venstre, Konservative og LA er hykleriske - nu skal de afsløres

Pernille Vermund vil sende ny lov til folkeafstemning, fordi hun mener, at den sikrer flere ydelser til familier med udlændinge-baggrund. Men opbakningen fra de borgerlige partier halter. »Hvis noget er hyklerisk, så er det at slå sig op på, at man gerne vil beskytte Danmark og de danske værdier og så ønske schweiziske tilstande,« siger Venstre.

Nye Borgerliges partileder Pernille Vermund vil have en folkeafstemning om ny lov, der giver flere ydelser til udsatte familier. »Mette Frederiksen lovede, at man ikke ville lempe udlændingepolitikken, hvilket jeg tror kan være en af grundene til, at regeringsmagten skiftede. Nu lemper de alligevel udlændingepolitikken ved at give højere ydelser til udlændinge, som ikke er i arbejde. Det er et brud på, hvad man har lovet danskerne,« forklarer hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Soren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag blev regeringen og støttepartiernes lovforslag om et midlertidigt børnetilskud blevet endeligt vedtaget i Folketinget. 56 stemmer for og 47 imod.

Det betyder, at børnefamilier, som er berørt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen, fra det nye år vil få et tilskud. Men ikke, hvis Nye Borgerlige har noget at sige. Partiet mener nemlig, at det er en ydelse hovedsagelig til familier med udenlandsk baggrund.

Nye Borgerlige sætter derfor alle kræfter ind for at forhindre loven i at træde i kraft ved at aktivere en yderst sjældent anvendt paragraf i Grundloven, der kan sende loven til folkeafstemning. Her vil det være op til befolkningen at afgøre, hvorvidt loven om børnetilskud skal vedtages.

Nye Borgerlige har længe truet med at gøre brug af paragraffen, fordi de mener, at regeringen lemper på udlændingepolitikken. Stik imod sine valgløfter.

»Paragraffen er lavet, så der ikke er et flertal i Folketinget, der gør det modsatte af, hvad befolkningen ønsker. Mette Frederiksen lovede, at man ikke ville lempe udlændingepolitikken, hvilket jeg tror kan være en af grundene til, at regeringsmagten skiftede. Nu lemper de alligevel udlændingepolitikken ved at give højere ydelser til udlændinge, som ikke er i arbejde. Det er et brud på, hvad man har lovet danskerne,« siger formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund.

20 mandater

Før paragraffen kan tages i brug, kræver det, at Nye Borgerlige får indsamlet underskrifter fra 60 folketingsmedlemmer. Det skal ske inden for en frist på tre dage. En opgave, der ser ud til at være umulig, eftersom det kun er Dansk Folkeparti, der bakker op om at sende loven til folkeafstemning. Tilsammen har de to partier kun 20 mandater, hvorfor opbakningen fra resten af den blå familie er afgørende.

Morten Dahlin, Venstre (MF)

»Vi er imod at bringe alle lovforslag, vi ikke er enige i, til folkeafstemning. Det er ikke sådan, vi laver folkestyre i Danmark. Det er sådan, man gør i Schweiz.«


»Jeg har faktisk mistet troen på, at Liberal Alliance, Venstre og Konservative vil skrive under. De andre partier vil hellere bevare magten på Christiansborg, end de vil give danskerne en stemme,« siger Pernille Vermund og tilføjer:

»Mit indtryk er, at særligt Venstre er bange for, at hvis man tager paragraffen i brug, vil den også kunne bruges mod dem, hvis magten skifter. Det er hyklerisk, at man ikke vil skrive under på folkeafstemningen, når Venstre har tordnet imod de højere ydelser og haft travlt med at forklare danskerne, hvor skadelige de er for vores samfund.«

I Venstre er det helt udelukket at tage loven til folkeafstemning, selvom partiet er modstandere af at hæve ydelserne.

»Det er vigtigt at pointere, at de højere sociale ydelser er til skade for Danmark, og derfor stemmer vi imod dem. Men vi er imod at bringe alle lovforslag, vi ikke er enige i, til folkeafstemning. Det er ikke sådan, vi skaber folkestyre i Danmark. Det er sådan, man gør i Schweiz. Vi har repræsentativt demokrati, og det er vi glade for. Hvis noget er hyklerisk, er det at slå sig op på, at man gerne vil beskytte Danmark og de danske værdier og så ønske schweiziske tilstande,« siger Morten Dahlin, folketingsmedlem for Venstre.

Politikerne må tage ansvar

Venstre og Konservative, der har de afgørende mandater, siger nej. Det var også svaret, da du tidligere luftede truslerne om en folkeafstemning. Er det ikke symbolpolitik, at du alligevel prøver, når du ved, det ikke vil lykkes?

»Nej, for hvis ikke vi kan få samlet de 60 underskrifter, så kan vi i det mindste få at se, hvem i Folketinget der hykler på udlændingepolitikken. De partier, der ikke vil skrive under, er lige så medskyldige som regeringen i, at udlændingepolitikken lempes.«

Rød blok er i flertal, fordi flest vælgere har stemt på de partier. Er det ikke et desperat træk af Nye Borgerlige at forsøge med en folkeafstemning, fordi man er utilfreds med afgørelsen i Folketinget?

»Næ. Det er et forsøg på at stille politikerne til ansvar for det, de har sagt i valgkampen. Venstre, Konservative og Liberal Alliance er hykleriske. Jeg synes, det vil være fint med flere folkeafstemninger. Så får danskerne lov til at bestemme meget mere. Så vil befolkningen i højere grad skulle tage stilling til, hvad der sker i vores samfund,« siger Pernille Vermund.